Káčer: Dezinformácie sú jednou z najvážnejších hrozieb demokracie, internetových trollov nesmieme viac tolerovať

1

27.10.2022 Dezinformácie sú jednou z najvážnejších hrozieb demokracie, tvrdí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. Budúcnosť demokracie podľa neho závisí od toho, či sa dokážeme ubrániť dezinformáciám a propagande.

Minister na to upozornil počas medzinárodnej konferencie o vplyve dezinformácií v regióne strednej Európy a západného Balkánu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí o tom informovalo v tlačovej správe.

Sabotáž demokracie a právneho štátu

„Dezinformácie sú jednou z najzávažnejších dlhodobých hrozieb pre našu demokraciu, pretože manipulujú verejnú mienku a bránia občanom prijímať informované rozhodnutia. Zároveň podkopávajú dôveru verejnosti k inštitúciám, sabotujú náš demokratický systém a právny štát a môžu dokonca ovplyvniť výsledky volieb,“ upozornil šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že ak sa budeme len prizerať, šíritelia dezinformácií nám unesú verejnú diskusiu. Zdôraznil, že sloboda prejavu nie je nekonečná a prináleží len reálnym bytostiam. Internetových trollov podľa Káčera nesmieme viac tolerovať.

Minister zahraničných vecí tiež pripomenul, že najviac dezinformácií sa šíri v digitálnom priestore.

Regulácia sociálnych sietí

Slovensko preto podporuje iniciatívy Európskej únie, ktorých cieľom je zvýšiť zodpovednosť veľkých internetových platforiem v boji proti nežiadúcemu správaniu v online priestore.

K eliminácií vplyvu dezinformačných kampaní môžu podľa Káčera prispieť najmä silné a nezávislé médiá, vhodná regulácia sociálnych sietí, zvyšovanie mediálnej gramotnosti i jednoznačná a konzistentná strategická komunikácia postavená na hodnotách.

Organizátormi konferencie boli Veľvyslanectvo SR vo Viedni, v spolupráci s Inštitútom pre humanitné vedy (IWM). Podujatie sa konalo v rámci slovenského líderstva v Slavkovskom formáte (S3). Ten združuje Česko, Rakúsko a Slovensko.

Viac k témam: Dezinformácie, Propaganda
Zdroj: Webnoviny.sk – Káčer: Dezinformácie sú jednou z najvážnejších hrozieb demokracie, internetových trollov nesmieme viac tolerovať © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.