Ruské útoky na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá by sa podľa OSN mohli považovať za vojnové zločiny (foto)

0

12.10.2022 Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre ľudské práva označil pondelkové ruské raketové útoky na Ukrajinu za „obzvlášť šokujúce“, pričom by podľa neho mohli predstavovať vojnové zločiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hovorkyňa úradu Ravina Shamdasani v utorok vyzvala Rusko, aby sa „zdržalo ďalšej eskalácie“, a vyjadrila obavy z útokov na civilnú infraštruktúru vrátane obytných budov a energetických zariadení.

„Poškodenie kľúčových elektrární a vedení pred nadchádzajúcou zimou vyvoláva ďalšie obavy o ochranu civilistov a najmä vplyv na zraniteľné obyvateľstvo,“ povedala hovorkyňa v utorok novinárom na brífingu OSN v Ženeve.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ruský raketový útok na Kyjev (fotografie)

Ako tiež prízvukovala útoky zamerané na civilistov a objekty nevyhnutné na ich prežitie sú zakázané podľa medzinárodného humanitárneho práva.

„Musíme zdôrazniť, že úmyselné nasmerovanie útokov proti civilistom a civilným objektom – teda objektom, ktoré nie sú vojenskými cieľmi – predstavuje vojnový zločin,“ dodala.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Raketový útok, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojnové zločiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruské útoky na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá by sa podľa OSN mohli považovať za vojnové zločiny (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -