Fico na mimoriadnej schôdzi obvinil orgány činné v trestnom konaní z porušovania ľudských práv a zverstiev (naživo)

0

8.10.2022
aktualizované 6. októbra 2022, 16:54

Poslanci otvorili mimoriadnu 74. schôdzu Národnej rady SR o vyvodení zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK), ktorú iniciovali poslanci opozičnej strany Smer-SD a nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Filip Kuffa a Štefan Kuffa.

Za schválenie programu schôdze hlasovalo 65 zo 128 prítomných poslancov. Proti bolo 60, dvaja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Fico nešetril kritickými slovami

Z porušovania ľudských práv a „zverstiev“ obvinil predseda Smeru-SD Robert Fico v parlamente niektoré orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Hovoril o údajnom systéme podplácania kajúcnikov a kriticky sa vyjadroval o viacerých kajúcnikoch známych z viacerých káuz, vyšetrovateľoch Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) aj o Úrade špeciálnej prokuratúry.

Udavači a kajúcnici dostávajú podľa Fica inštrukcie, čo majú hovoriť a ako majú vypovedať. Podľa Fica sa manipuluje s prideľovaním spisov a dochádza k vydieraniu osôb, ktoré nechcú spolupracovať s OČTK.

„Brutalita, vymýšľanie dôkazov, to je typická pracovná metóda mnohých vyšetrovateľov na NAKA. Bohužiaľ, tieto praktiky sa predniesli už aj na Úrad špeciálnej prokuratúry,“ skonštatoval Fico.

Najvyšší súd ako najväčší porušovateľ

V parlamente vytiahol dokument z 28. marca 2022, ktorý podľa jeho slov nebol doteraz nikdy zverejnený. Ide o uznesenie prokurátora krajskej prokuratúry o tom, že začal vyšetrovanie pre pokračujúci skutok vydierania týkajúci sa dvoch prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako povedal, už je k dispozícii 18 rozhodnutí ústavného súdu, ktorý konštatoval „hrubé porušenie základných práv“ ľudí, ktorí sú šikanovaní zo strany niektorých OČTK v známych kauzách.

Najväčším porušovateľom ľudských práv je podľa Fica Najvyšší súd SR a „najčastejším porušovateľom ľudských práv je jeden konkrétny sudca, a to pán Kliment.“

Rozklad demokratického a právneho štátu

Štvrtkovú mimoriadnu 74. schôdzu Národnej rady SR o vyvodení zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) iniciovala skupina tridsiatich poslancov, ktorá chce, aby parlament prijal uznesenie k „zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu.“

Navrhujú, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad situáciou v niektorých OČTK, osobitne na Národnej kriminálnej agentúre a Úrade špeciálnej prokuratúry, kde podľa Smeru-SD dochádza k manipulácii s dôkazmi a vydieraniu ľudí, ktorí nemajú záujem spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Zároveň navrhujú, aby Národná rada SR vyjadrila ostrý protest proti pokračujúcemu využívaniu systému kajúcnikov, ktorí „za účelom svojich osobných záujmov poskytujú krivé svedectvá a často postupujú podľa inštrukcií, ktoré dostávajú buď priamo od vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry alebo od svojich obhajcov.“

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, orgány činné v trestnom konaní OČTK
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico na mimoriadnej schôdzi obvinil orgány činné v trestnom konaní z porušovania ľudských práv a zverstiev (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -