Fico podľa sulíkovcov hlasno kričí klamstvá a smerácka mafia útočí na právny štát

0

7.10.2022 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepodporí program štvrtkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Smer-SD chce na nej spolu s nezaradenými poslancami Tomášom Tarabom, Filipom Kuffom a Štefanom Kuffom presadiť vyvodenie zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK).

Podľa liberálov ide o útok smeráckej mafie na právny štát a vymožiteľnosť práva. Nesúhlasia s návrhom Roberta Fica, ktorý má za cieľ vytvoriť „ďalšiu platformu, aby zastrašoval orgány činné v trestnom konaní“. „Veríme, že neprišlo k žiadnej dohode medzi Borisom Kollárom a Robertom Ficom s tichým súhlasom Igora Matoviča, aby bola schôdza otvorená,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Oslobodenie kumpánov

Podľa poslanca Alojza Baránika (SaS) ide Smeru-SD len o oslobodenie svojich kumpánov a signalizovanie všetkým, ktorí sú stíhaní pre ich korupčnú činnosť, aby vytrvali a nespolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní.

„Ak by sa mimoriadna schôdza k zneužívaniu trestného práva a rozkladu právneho štátu týkala toho, čo tu v minulosti robili Monika Jankovská (obvinená bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, pozn. SITA) či Robert Kaliňák, program schôdze by bol úplne opodstatnený. Namiesto toho Robert Fico klame o stíhaní seba a svojich kolegov,“ povedal Baránik.

Nástrojov na zasahovanie do práce čestných vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov je už podľa jeho slov čím ďalej tým menej, Ficovi preto neostáva nič iné, len hlasno kričať klamstvá.

Manipulácia a vydieranie ľudí

Smer-SD chce na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude vo štvrtok popoludní po pravidelnej parlamentnej Hodine otázok, prerokovať „zneužívanie trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu“.

Navrhuje, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad situáciou v niektorých zložkách OČTK, osobitne v Národnej kriminálnej agentúre a na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde podľa Smeru-SD dochádza k manipulácii s dôkazmi a vydieraniu ľudí, ktorí nemajú záujem spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Zároveň navrhujú, aby NR SR vyjadrila ostrý protest proti pokračujúcemu využívaniu systému kajúcnikov, ktorí „za účelom svojich osobných záujmov poskytujú krivé svedectvá a často postupujú podľa inštrukcií, ktoré dostávajú buď priamo od vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, alebo od svojich obhajcov“. Poslanci žiadajú ministra spravodlivosti, aby podal disciplinárny podnet proti sudcom, ktorí vystupujú v určitých prípadoch. Od generálneho prokurátora Maroša Žilinku chcú, aby zabezpečil nestranné vyšetrenie medializovaných podozrení.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, orgány činné v trestnom konaní OČTK, Predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico podľa sulíkovcov hlasno kričí klamstvá a smerácka mafia útočí na právny štát © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -