Tisíce ľudí na proteste v Prahe žiadali rezignáciu vlády. Odmietajú tiež členstvo v EÚ, NATO aj WHO

0

29.9.2022 Tisíce protestujúcich sa v stredu opäť zhromaždili v českom hlavnom meste, aby vyjadrili nesúhlas s tým, ako vláda rieši energetickú krízu, a jej podporu Ukrajine.

Napriek tomu, že v ČR je štátny sviatok, na protest, na ktorom sa spojila krajná pravica s krajnou ľavicou, prišlo menej ľudí ako na podobnú demonštráciu 3. septembra. Vtedy sa na Václavskom námestí v Prahe zišlo zhruba 70-tisíc demonštrantov. Protestujúci žiadali rezignáciu koaličnej vlády, ktorú vedie konzervatívny premiér Petr Fiala.

Organizátori demonštrácie odmietajú členstvo Českej republiky v Európskej únii, v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) a v niektorých ďalších medzinárodných organizáciách, napríklad vo Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Menšie protesty boli v stredu v Česku aj v niekoľkých iných veľkých mestách.

Hoci česká opozícia dosiahla v komunálnych voľbách počas uplynulého víkendu určité zisky, päťčlennej vládnej koalícii sa relatívne dobre darilo v súbežnom prvom kole volieb do tretiny Senátu.

Viac k témam: protivládny protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisíce ľudí na proteste v Prahe žiadali rezignáciu vlády. Odmietajú tiež členstvo v EÚ, NATO aj WHO © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -