Budú sa pre drahšie energie zatvárať prevádzky? Podnikatelia avizujú aj mierny nárast cien a určité opatrenia

0

27.9.2022 Podnikatelia v cestovnom ruchu sa na zimnú sezónu pripravujú ako na nevyspytateľnú s tým, že energetická kríza a zvyšovanie nákladov určite výrazne postihne aj ich.

Viac o téme: Energetická kríza

Ako agentúru SITA informovala Dominika Štefková z oddelenia komunikácie Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry, väčšina prevádzok avizuje mierny nárast cien za ponúkané služby alebo ich prípadné obmedzenia, či už personálne, alebo energetické.

Zatváranie sa zatiaľ neplánuje

Na druhej strane ale množstvo ubytovacích zariadení, reštaurácií či galérií podľa Štefkovej počíta aj s doplnením niektorých služieb, zvýšením štandardov či noviniek, ktoré by mohli byť lákadlom a výrazne nezasiahnu do rozpočtu podnikateľov.

„Zatváranie prevádzok zatiaľ nikto neplánuje,“ potvrdila. Nárast cien za niektorý tovar nastal podľa jej slov už počas roka u vybraných dodávateľov, väčšina je však zatiaľ štandardná.

Vládnu aj obavy

Aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry oslovila hotelierov s témou blížiacej sa zimnej sezóny a energetickej krízy. Predpoveď na zimu je podľa jej výkonnej riaditeľky Lucie Blaškovej podobná.

Neplánujú zásadne obmedzovať prevádzku, pretože nemôžu znížiť kvalitu služieb pre hostí, tiež si nemôžu dovoliť zvýšiť ceny výrazne v čase, keď sa zdražuje všetko.

„Dôležité pre hotelierov je, ako budú fungovať ďalšie služby ako bežecké a zjazdové trate, ceny skipassov a služieb v regióne. Ak bude všetko drahšie, vládnu obavy, že ľudia zimnú dovolenku vynechajú,“ skonštatovala Blašková.

Ceny sa práve nastavujú

Hovorca prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk a zjazdoviek v Tatrách Marián Galajda pre SITA uviedol, že ceny pre najbližšiu zimnú sezónu sa práve nastavujú. Potvrdil, že mierne navýšenie nastane, ale ani zďaleka nie na úrovni zvýšenia cien vstupov.

„Tým, že skipasy predávame ako letenky a používame flexibilné ceny, bude vždy na hosťovi, aby sa rozhodol, či si kúpi v predpredaji lacnejší skipass na menej vyťažený deň alebo bude chcieť lyžovať v lukratívnejšom termíne, napríklad na sviatky za vyššiu cenu,“ poznamenal. Zároveň dodal, že prevádzku stredísk obmedzovať nechcú.

Najvyšší čas, aby štát zakročil

Veľa podnikateľov v Tatrách však plánuje minimálne počas mimosezóny radikálnejšie obmedzenia.

„Nebudú poskytovať služby napríklad počas celého týždňa. Zhodujú sa, že nárast energií znamená nárast cien v službách cestovného ruchu a je najvyšší čas, aby štát zakročil a predstavil konkrétne plány a opatrenia,“ dodala riaditeľka OOCR, podľa ktorej tak tretím rokom pokračujú v sektore cestovného ruchu rôzne turbulencie, ktoré sa podnikatelia v tejto oblasti snažia ustáť.

Viac k témam: Cestovný ruch, energetická kríza, hotely a penzióny, Podnikatelia, Reštaurácie, Zdražovanie, Zimná sezóna
Zdroj: Webnoviny.sk – Budú sa pre drahšie energie zatvárať prevádzky? Podnikatelia avizujú aj mierny nárast cien a určité opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -