Britská premiérka Trussová urobila veľké zmeny v kabinete, kľúčové posty obsadila dôležitými spojencami

0

8.9.2022 Nová britská premiérka Liz Trussová po prevzatí úradu urobila veľké zmeny v kabinete a kľúčové ministerské posty obsadila jej dôležitými spojencami. Kwasi Kwarteng sa stal ministrom financií, James Cleverly povedie rezort zahraničia a Suella Bravermanová bude šéfovať ministerstvu vnútra.

Jedna z najbližších priateliek predsedníčky vlády Therese Coffeyová je ministerkou zdravotníctva a vicepremiérkou. Je to po prvý raz, čo žiaden zo štyroch najvyšších „veľkých štátnych úradov” – premiéra, ministra financií, vnútra a zahraničia – nezastáva biely muž, poukazuje spravodajský BBC.

Nikto z podporovateľov rivala Trussovej v boji o predsedníctvo Konzervatívnej strany Rishiho Sunaka nebude v kabinete. Dominic Raab, Grant Shapps, George Eustice a Steve Barclay sa vracajú do parlamentu.

Jedným z mála ministrov, ktorí si udržali kreslo, je šéf rezortu obrany Ben Wallace, ktorý si na poste vyslúžil uznanie za svoju reakciu na konflikt na Ukrajine.

Viac k témam: Britská premiérka
Zdroj: Webnoviny.sk – Britská premiérka Trussová urobila veľké zmeny v kabinete, kľúčové posty obsadila dôležitými spojencami © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -