Minister hospodárstva Sulík už podal demisiu a na ťahu je vraj Matovič (video)

0

1.9.2022
aktualizované 31. augusta 13:39

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na stredajšej tlačovej konferencii oznámil, že v stredu ráno podal v Prezidentskom paláci svoju demisiu a na ťahu je teraz Igor Matovič (OĽaNO), ktorému dal čas na jeho odstúpenie do pondelku.

Ďalšie demisie možno v pondelok

Ak sa tak nestane, zo svojich funkcií odídu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS), minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS).

Viac o téme: Koaličná kríza

„Poprosil som svojich kolegov, aby svoje demisie nepodali dnes (streda, pozn. red.) ale v pondelok. Matovičovi tak dávame priestor na to, aby urobil to, čo očakáva celá krajina,” povedal Sulík.

Strana SaS považuje navrhované opatrenia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) za zámerné predlžovanie koaličnej krízy. Sulík tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie lídra hnutia OĽaNO Matoviča. „Mal na rozmyslenie celé leto. Tento čas premárnil,” dodal.

Bude ministrom Ján Oravec?

Šéf liberálov zároveň oznámil, že o navrhovaných opatreniach budú rokovať, až keď Matovič odstúpi. Líder OĽaNO má čas podať demisiu do pondelka 5. septembra. Sulík pred rokovaním vlády opäť zopakoval, že problém Slovenska je Matovič, a na rozdiel od neho on nie je „prilepený na svojej stoličke”.

„Dnes premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) odovzdám tzv. cestovnú mapu, tá predstavuje zoznam krokov, ktoré bude treba urobiť, aby nový minister hospodárstva vedel plynule pokračovať,” doplnil. Zároveň priznal, že by bolo jednoduchšie, keby demisiu dnes podali všetci ministri za SaS. „Koaličná kríza ma brzdí pri riešení plynovej krízy,” priznal predseda.

Sulík taktiež oznámil, že rezort hospodárstva bude po Sulíkovi viesť Ján Oravec, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Štátni tajomníci z ministerstiev, ktoré v súčasnosti zastáva SaS, odídu do polovice septembra, ak ministri podajú demisie.

Kedy prezidentka Zuzana Čaputová príjme Sulíkovi, nie je zatiaľ známe. Pre agentúru SITA to povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Koaličná kríza, Minister financií SR, Minister hospodárstva SR, Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS)
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister hospodárstva Sulík už podal demisiu a na ťahu je vraj Matovič (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -