Berényi svoj boj o kreslo trnavského župana nevzdáva, po troch neúspešných pokusoch ohlásil opätovnú kandidatúru

0

1.9.2022
aktualizované 30. augusta 18:09

Kandidátom strany Aliancia na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja je József Berényi. Predseda strany Krisztián Forró pri oznamovaní jeho kandidatúry v Dunajskej Strede pripomenul, že Berényi je už deväť rokov vicežupanom.

Záruka odbornosti

Cenné skúsenosti, ktoré v tejto pozícii získal, sú podľa neho zárukou odbornej pripravenosti Berényiho na funkciu župana. Forró dodal, že je potrebné, aby si maďarská komunita v jesenných voľbách svoje doterajšie výsledky ustrážila, prípadne ich zlepšila, lebo to môže byť veľmi dôležité aj pre parlamentné voľby.

Berényi sa o post predsedu kraja uchádzal aj v rokoch 2013 a 2017 za stranu SMK, vtedy však o hlasy voličov maďarskej národnosti súperil s kandidátmi Mostu-Híd, čím došlo k ich deleniu. Strana Aliancia-Szövetség vznikla spojením zástupcov Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť.

Berényi podotkol, že pred samosprávami je veľmi náročná doba a preto nie je čas na pokusy s kandidátom bez skúseností. Napriek očakávanému zníženiu príjmov samospráv chce na potrebnej úrovni zachovať služby pre obyvateľov v sociálnej oblasti, školstve, kultúre aj doprave.

Dohoda na kandidátovi nepadla

Podpredseda Aliancie Szabolcs Mózes a predseda jej republikovej rady László Sólymos v reakcii na ohlásenie kandidatúry Berényiho vydali vyhlásenie v ktorom upozornili, že jeho nomináciu neschválila Krajská rada Aliancie pre Trnavský kraj, ani republikové predsedníctvo strany.

„Dúfame, že predseda strany Aliancia Krisztián Forró tento fakt bude rešpektovať, neprekročí právomoci predsedu a neohrozí tým budúcnosť našej spoločnej strany,“ uviedli v spoločnom vyhlásení. Ako dodali, tlačová konferencia s oznámením nominácie Berényiho bola zvolaná bez ich vedomia.

Nejasná stratégia kampane

Aliancia – Szövetség postaví v Trnavskom samosprávnom kraji aj kandidátov na poslancov v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Berényi na otázku, či bude robiť kampaň plošne po celom kraji, odpovedal, že stratégiu bude ešte len určovať spolu s tímom.

Kandidatúru na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja doteraz oznámili poslanec Národnej rady SR Martin Beluský, primátor Holíča Zdenko Čambal, starosta obce Ratkovce v okrese Hlohovec Martin Červenka, podnikateľka Veronika Temňáková a terajší župan Jozef Viskupič.

Viac k témam: Komunálne voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Berényi svoj boj o kreslo trnavského župana nevzdáva, po troch neúspešných pokusoch ohlásil opätovnú kandidatúru © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -