Po novom budú vyplácať finančnú pomoc utečencom úrady práce a sociálnych vecí

0

26.8.2022 Úrady práce a sociálnych vecí budú môcť začať konanie o pomoci v hmotnej núdzi aj z vlastného podnetu. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Nebude nutná nová žiadosť

Rezort práce a sociálnych vecí tým reaguje na to, že Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a ďalšie spolupracujúce medzinárodné organizácie prestanú na Slovensku vyplácať finančnú pomoc pre domácnosti odídencov.

Dotknuté domácnosti odídencov nebudú musieť podávať novú žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi, ale úrady práce, sociálnych vecí a rodiny začnú konanie na základe skutočností, ktoré sú im známe z predchádzajúceho konania v tejto veci,” uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Úrady posúdia jednotlivé prípady

Príslušné úrady podľa rezortu v prípade týchto domácností disponujú všetkými potrebnými informáciami na začatie konania o pomoci v hmotnej núdzi.

Úrady posúdia dotknuté domácnosti a rozhodnú, v akom rozsahu a za akých podmienok sa bude týmto domácnostiam poskytovať pomoc v hmotnej núdzi,” tvrdí ministerstvo.

Finančná pomoc v nasledujúcom mesiaci

Posledná finančná pomoc vyplatená domácnosti na základe medzinárodnej zmluvy medzi Slovenskom a Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov sa nebude považovať za príjem na účely zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

Tým sa zabezpečí, že domácnostiam, ktorým sa poskytovala medzinárodná finančná pomoc, bude možné v mesiaci nasledujúcom po skončení poskytovania medzinárodnej finančnej pomoci poskytnúť pomoc v hmotnej núdzi,” dodáva ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Viac k témam: Hmotná núdza, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Po novom budú vyplácať finančnú pomoc utečencom úrady práce a sociálnych vecí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -