Zelenskyj by zavrel všetkých Rusov doma, nech znášajú dôsledky za Putinove činy a volá po sprísnení stále slabých sankcií

0

10.8.2022 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že jediný spôsob, ako odradiť Rusko od túžby zmocniť sa cudzích území, je zakázať Rusom návštevu západných krajín. Uviedol to v rozhovore pre Washington Post.

„Najdôležitejšie sankcie sú zatvorené hranice. Nechajte ich žiť vo vlastnom svete, kým nezmenia svoje zmýšľanie,“ vyhlásil Zelenskyj.

Dodal, že doteraz uvalené sankcie na Rusko sú „slabé“ v porovnaní s totálnym uzavretím hraníc pre ruských občanov na najmenej jeden rok a úplným embargom na nákup ruských energií.

Mali by sa vrátiť späť do Ruska

Washington Post pripomína, že ruské aerolinky majú zakázané lietať nad väčšinou Európy a Severnej Ameriky, čo Rusom komplikuje cestovanie do zahraničia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Neexistuje však zákaz v podobe, v akej ho navrhuje Zelenskyj. Ruskí občania stále môžu slobodne žiadať o víza a, napríklad, i cestovať do USA.

Krajiny EÚ by im nemali vydávať víza

Autor článku zároveň píše, že niektorí kritici tvrdia, že takýto zákaz bude nespravodlivý voči tým, ktorí opustili Rusko pre nesúhlas s Putinovým režimom a jeho rozhodnutím zaútočiť na Ukrajinu.

Washington Post však pokračuje, že Zelenskyj sa domnieva, že všetci Rusi bez výnimky by sa mali vrátiť do Ruska, zostať tam a mali by niesť zodpovednosť za Putinove činy, pretože ho zvolili a nebojujú proti jeho režimu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zelenského podporuje i estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorá vyzvala krajiny Európskej únie, aby prestali vydávať turistické víza Rusom.

„Je čas zastaviť turizmus z Ruska. Prestaňte vydávať Rusom turistické víza. Návšteva Európy je privilégium, nie ľudské právo,“ napísala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj by zavrel všetkých Rusov doma, nech znášajú dôsledky za Putinove činy a volá po sprísnení stále slabých sankcií © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -