Slobodníka predvolali ako svedka v prípade vraždy novinára Kuciaka. Na súde vypovedal, že Bödör riadil políciu

0

13.7.2022
aktualizované 12. júla 2022, 12:46

Bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka v utorok predvolali na Špecializovaný trestný súd do Pezinka ako svedka v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Slobodník vystupuje ako spolupracujúci obvinený vo viacerých medializovaných kauzách. Na utorkové pojednávanie bola tiež predvolaná Sabina Prágay. Tá bola v minulosti partnerkou odsúdeného Zoltána Andruskóa.

Vyjadril sa ku kauze Technopol

Slobodník sa vo svojej výpovedi vyjadroval ku kauze Technopol, ktorú ako prokurátor dozoroval súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Príprava jeho vraždy, ako aj vrážd prokurátorov Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho je prejednávaná spolu s kauzou vraždy Kuciaka. Z objednávky vraždy prokurátorov je obžalovaný Marian Kočner, ktorý v kauze Technopol figuroval.

Svedok tiež pred súdom uviedol, že v čase, keď pôsobil vo vedení policajného zboru nitriansky podnikateľ Norbert Bödör „riadil políciu”. Zároveň sa zaujímal o viaceré kauzy, ktoré sa spájali s obžalovaným Kočnerom.

Podľa Slobodníka sa Bödör zaujímal aj o vraždu Kuciaka, a to aj po tom, ako z funkcie šéfa Policajného zboru odišiel jeho príbuzný Tibor Gašpar. Bližšie vypovedať o pomeroch v polícii však Slobodník podľa vlastných slov chce vypovedať v rámci kauzy Očistec.

Predčasné rozhodnutie

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Príprava vrážd prokurátorov

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

V tejto veci čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Dušan Kracina a bosniansky občan Darko Dragič. Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie.

Viac k témam: Kauza Technopol, Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Vražda Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Slobodníka predvolali ako svedka v prípade vraždy novinára Kuciaka. Na súde vypovedal, že Bödör riadil políciu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -