Samit v Madride priniesol zásadné rozhodnutie o východnej hranici NATO, za daný návrh bolo aj Slovensko

0

3.7.2022 Na samite Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride rozhodli zástupcovia členských štátov o zásadnom posilnení východnej hranice NATO podľa požiadaviek jednotlivých krajín, či už navýšením počtu vojakov v mnohonárodných bojových skupinách, ale tiež navýšením kapacít jednotiek rýchlej reakcie, ktoré by v prípade reálnej potreby prišli brániť územie Aliancie. Uviedlo na sociálnej sieti ministerstvo obrany SR (MO SR).

Predsunutá obrana NATO

Niektoré členské krajiny požadovali výrazné navýšenie počtu vojakov NATO na svojom území, iným zas rozsah a formy vojenskej prítomnosti aliančných síl na ich území v súčasnej podobe vyhovuje.

„Slovenská republika patrila počas rokovaní ku krajinám podporujúcim vytvorenie takej predsunutej obrany NATO, ktoré bude vychádzať z osobitostí a individuálnych potrieb spojencov na východnom krídle Aliancie. Tento kompromisný návrh bol na samite aj odsúhlasený. V súvislosti s Ruskom som informoval, že spolupráca na úrovni slovenského a ruského rezortu obrany je prakticky na mŕtvom bode, čo sa postupne odzrkadlí aj na ukončení používania techniky sovietskeho typu,” informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Záväzok investovať z HDP do obrany

Súčasťou rokovaní bolo aj potvrdenie záväzku Slovenskej republiky investovať minimálne dve percentá hrubého domáceho produktu do obrany.

„Zdieľanie bremena spoločnej obrany je základným predpokladom solidarity spojencov a zároveň dôležité pre udržanie schopnosti Aliancie poskytovať kolektívne záruky obrany a transatlantického spojenectva. Absolvoval som viacero bilaterálnych rokovaní, ktorých témou bola koordinácia krokov za účelom poskytnutia ďalšej pomoci Ukrajine a skvalitnenia vybavenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky,” dodal Naď.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, samit, Vojaci NATO, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Samit v Madride priniesol zásadné rozhodnutie o východnej hranici NATO, za daný návrh bolo aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -