Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na troch ľudí pre zločiny spáchané počas rusko-gruzínskej vojny

0

2.7.2022 Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykače na troch ľudí hľadaných pre podozrenia zo spáchania vojnových zločinov počas rusko-gruzínskej vojny v roku 2008.

Zatykače sa týkajú Michaila Mindzajeva, Gamleta Gučmazova a Davida Sanakojeva, ktorí slúžili vo vláde samozvanej republiky Južné Osetsko podporovanej Ruskom.

V rozsudku z 24. júna zverejnenom vo štvrtok porota dospela k záveru, že existujú „opodstatnené dôvody domnievať sa, že každý z týchto troch podozrivých nesie zodpovednosť za vojnové zločiny“.

Mindzajev a Gučmazov, ktorí mali vysoké pozície na ministerstve vnútra Južného Osetska, čelia obvineniam z nezákonného zadržiavania, mučenia a neľudského zaobchádzania, urážania osobnej dôstojnosti, brania rukojemníkov a nezákonného presunu civilistov.

Údajné zločiny sa stali v období 8. – 27. augusta 2008, uviedol súd. Sanakojev, ktorý bol prezidentským zástupcom pre ľudské práva v separatistickom regióne, má v zatykači obvinenia z brania rukojemníkov a nezákonného presunu civilistov.

Viac k témam: Rusko-gruzínska vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Medzinárodný trestný súd vydal zatykače na troch ľudí pre zločiny spáchané počas rusko-gruzínskej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -