Počet poberateľov náhradného výživného od štátu stúpa, môžu za to zmeny v legislatíve

0

1.6.2022 Počet poberateľov náhradného výživného od štátu v tomto roku stúpa. V apríli tohto roka poskytli úrady práce a sociálnych vecí náhradné výživné 5,5-tisíca osobám. Je to o 780 osôb viac ako v januári tohto roka.

Dôvodom nárastu sú zmeny v legislatíve, vďaka ktorým je náhradné výživné ľahšie a rýchlejšie dostupné ľuďom, ktorí ho potrebujú. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR o tom informovalo v tlačovej správe.

Štát pomáha občanom náhradným výživným, keď zlyhávajú rodičia a neplnia si vyživovaciu povinnosť voči nezaopatrenému dieťaťu a tiež vtedy, keď sirote nevznikol nárok na sirotský dôchodok. Od začiatku roka pritom začali v oblasti náhradného výživného platiť významné zmeny.

Ich cieľom bolo, aby bolo náhradné výživné dostupné rýchlejšie a pre viac detí, aby siroty s najnižšími sirotskými dôchodkami dostali viac peňazí, a aby sa obmedzili výpadky vo výživnom pri exekúcii.

„Štatistiky jasne ukazujú, že zmeny v legislatíve zvýšili dostupnosť náhradného výživného ľuďom, ktorí to potrebujú. Celková vyplatená suma v tomto období stúpla o viac ako 150-tisíc eur na takmer 650-tisíc eur až pre 5 507 poberateľov,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Viac k témam: Náhradné výživné
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet poberateľov náhradného výživného od štátu stúpa, môžu za to zmeny v legislatíve © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -