Slovensko sa stalo súčasťou medzinárodného tímu, do vyšetrovania vojnových zločinov sa zapoja naši prokurátori a policajti

0

1.6.2022 Slovenská republika pristúpila k spoločnému vyšetrovaciemu tímu zameranému na vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na území Ukrajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Vyšetrovanie vojnových zločinov

Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, stalo sa tak 30. a 31. mája v sídle organizácie Eurojust v holandskom Haagu počas koordinačného stretnutia medzi zástupcami Litvy, Poľska, Ukrajiny, Estónska, Lotyšska, SR a Medzinárodného trestného súdu.

Účelom stretnutia bolo podľa hovorcu podpísanie Dodatku k Dohode o spoločnom vyšetrovacom tíme, uzatvorenej medzi Litvou, Poľskom a Ukrajinou, ktorá nadobudla platnosť 25. marca tohto roka.

O mesiac neskôr sa do spoločného vyšetrovacieho tímu pripojil Medzinárodný trestný súd. Okrem SR do predmetného spoločného vyšetrovacieho tímu pristúpili aj Lotyšsko a Estónsko.

Tím špecialistov

„Pristúpenie k spoločnému vyšetrovaciemu tímu je prirodzeným vyústením doterajších podporných aktivít vedenia Generálnej prokuratúry SR a znamená oficiálne zapojenie SR do vyšetrovania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na území Ukrajiny,“ uviedol prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Na Slovensku bol v tejto súvislosti vytvorený tím špecialistov, ktorý pozostáva zo štyroch prokurátorov a 25 policajtov. Eurojust reprezentuje slovenský zástupca Michal Bačo.

Skladan doplnil, že SR za posledných desať rokov uzatvorila 48 dohôd o spoločnom vyšetrovacom tíme s inými štátmi. V súčasnosti pôsobí jedenásť spoločných vyšetrovacích tímov, pričom ďalšie tri sú v štádiu rozpracovania.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojnové zločiny, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko sa stalo súčasťou medzinárodného tímu, do vyšetrovania vojnových zločinov sa zapoja naši prokurátori a policajti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -