Aj Donbas bude znova ukrajinský a všetky zničené mestá budú obnovené, hovorí Zelenskyj

0

29.5.2022 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil, že východný región Donbas bude znova ukrajinský. Vo svojom nočnom piatkovom príhovore situáciu v oblasti opísal ako „veľmi náročnú“ v dôsledku posilňovania palebnej sily a počtu vojakov zo strany Ruska.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Preto je podľa jeho slov potrebné zvýšiť obranu a odolnosť. „Aj keď Rusko prinesie do Donbasu všetko utrpenie a skazu, obnovíme každé mesto, každú komunitu. Neexistuje žiadna skutočná alternatíva,“ cituje ukrajinského prezidenta televízia CNN.

Americké ministerstvo obrany počas piatkového tlačového brífingu uviedlo, že Rusko pokračuje vo „zvyšovaní zisku“ v Donbase.

Ukrajina vyzýva medzinárodných partnerov, aby jej poskytli raketové systémy, aby mohla odrážať ruskú ofenzívu. Hovorca Pentagonu John Kirby v piatok potvrdil žiadosť Ukrajiny, zároveň ale zdôraznil, že „rozhodnutia… ešte neboli prijaté“.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj Donbas bude znova ukrajinský a všetky zničené mestá budú obnovené, hovorí Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -