KĽDR otestovala údajnú medzikontinentálnu balistickú raketu a dve strely, skúšku vykonali po odchode Bidena z Ázie

0

26.5.2022 Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v stredu podľa Južnej Kórey otestovala údajnú medzikontinentálnu balistickú raketu a dve strely kratšieho doletu. Test sa uskutočnil niekoľko hodín po tom, čo americký prezident Joe Biden ukončil svoju prvú prezidentskú návštevu Ázie.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl uviedol, že strely odpálili z regiónu severokórejského hlavného mesta smerom k moru.

Strely preleteli stovky kilometrov

Spomenutá údajná medzikontinentálna balistická strela preletela 360 kilometrov v maximálnej výške 540 kilometrov, o druhú strelu KĽDR podľa zboru prišla po 20-kilometrovom lete a tretia preletela 760 kilometrov v maximálnej výške 60 kilometrov.

Ozbrojené sily Južnej Kórey a Spojených štátov v reakcii na severokórejské testy odpálili dve strely zem-zem, aby ukázali ich úderné schopnosti, uvádza sa vo vyhlásení zboru.

Vyvinutie väčšieho tlaku na rivalov

Severná Kórea v stredu vykonala už 17. kolo raketových testov v tomto roku. Odborníci tvrdia, že testy ukazujú odhodlanie KĽDR pokročiť v úsilí o modernizáciu svojich zbrojných arzenálov napriek epidémii ochorenia COVID-19 a vyvinúť väčší tlak na svojich rivalov, aby si vydobyli úľavy od sankcií a ďalšie ústupky.

Predstavitelia v Južnej Kórei, Japonsku a USA tvrdia, že by KĽDR mohla čoskoro vykonať aj svoj prvý jadrový test za takmer päť rokov.

Viac k témam: Balistická raketa
Zdroj: Webnoviny.sk – KĽDR otestovala údajnú medzikontinentálnu balistickú raketu a dve strely, skúšku vykonali po odchode Bidena z Ázie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -