Súd zrušil obvinenie Andruskóovi a Marčekovi, v prípade pripravovaných vrážd prokurátorov budú v pozícii svedkov

0

25.5.2022 Zoltánovi Andruskóovi a Miroslavovi Marčekovi, ktorí boli v kauze prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho vyčlenení na samostatné konanie bolo v danej veci prerušené trestné stíhanie.

Uviedla to v utorok predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ružena Sabová na základe dokumentu z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Otec zavraždeného novinára bude vypovedať

Obaja by v procese vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd trojice prokurátorov mali v stredu 25. a vo štvrtok 26. mája vypovedať ako svedkovia.

Andruskó v rámci dohody o vine a treste dostal za podiel na smrti novinára trest 15 rokov väzenia a Marček, ktorý sa priznal k jeho vražde, trest 25 rokov. Na utorkové popoludnie zároveň súd predvolal ako svedka otca zavraždeného novinára Jozefa Kuciaka.

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Súd rozhodol predčasne

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Viac k témam: Príprava vraždy, Súdy, Trestné stíhanie, Vražda Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd zrušil obvinenie Andruskóovi a Marčekovi, v prípade pripravovaných vrážd prokurátorov budú v pozícii svedkov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -