V Kyjeve odsúdili na doživotie prvého ruského vojaka, Kremeľ má o osud Šišimarina obavy

0

24.5.2022
aktualizované 23. mája 14:48

Súd na Ukrajine uznal ruského vojaka vinným zo zabitia neozbrojeného civilistu na začiatku ruskej invázie a odsúdil ho na doživotie.

Kremeľ má obavy

Kremeľ má o osud vojaka obavy. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že budú hľadať spôsoby, ako mu pomôcť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Nemáme veľa príležitostí chrániť jeho záujmy na mieste, keďže tam zahraničné inštitúcie nemajú žiadnu aktivitu. Ale to neznamená, že nezvážime možnosť pokusov cez iné kanály,” povedal počas konferenčného hovoru s médiami Peskov bez poskytnutia bližších podrobností. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN.

Šišimarin sa priznal

Dvadsaťjedenročný veliteľ tanku Vadim Šišimarin zabil 62-ročného Oleksandra Šelipova 28. februára v obci Čupachivka na severovýchode Ukrajiny. K činu sa počas procesu priznal a povedal, že tak konal na základe rozkazu. Tiež požiadal vdovu zosnulého o odpustenie. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Proces so Šišimarinom bol od začiatku vojny na Ukrajine prvý za vojnové zločiny. Podľa BBC je vnímaný ako šanca Ukrajiny bezpochyby dokázať, že ruský vojak zabil civilistu bez ohľadu na pravidlá vojny. Rusko popiera, že by jeho vojaci počas invázie útočili na civilistov. Ukrajina zasa hovorí, že sa mohlo odohrať viac ako 11-tisíc vojnových zločinov.

Viac k témam: Doživotný trest, rusko-ukrajinský konflikt, Vojnové zločiny
Zdroj: Webnoviny.sk – V Kyjeve odsúdili na doživotie prvého ruského vojaka, Kremeľ má o osud Šišimarina obavy © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -