Odvolanie Kováčika má stovky strán, bývalý špeciálny prokurátor sa cíti byť nevinný a obvinenia považuje za nezmysly (foto)

0

20.5.2022
aktualizované 19. mája 17:59

Najvyšší súd SR (NS SR) vo štvrtok začal na verejnom zasadnutí prejednávať odvolanie neprávoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Ako na začiatku uviedol predseda senátu Peter Štift, odvolanie proti minuloročnému rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) má okolo 450 strán, do čoho ešte nie sú započítané prílohy. Pre rozsiahlosť odvolania je verejné zasadnutie vytýčené aj na piatok (20. mája).

Bývalý špeciálny prokurátor trvá na svojej nevine. Uviedol v rámci svojej výpovede pred NS SR. Senát sa ho totiž na verejnom zasadnutí o jeho odvolaní proti neprávoplatnému odsúdeniu rozhodol vypočuť v rámci doplnenia dokazovania.

Makóa považoval za kamaráta

Obžalovaný uviedol, že vypovedať bude, ale odmietol odpovedať na otázky prokurátora. „Budem tvrdiť aj na smrteľnej posteli – týchto skutkov som sa nedopustil,” vyhlásil Kováčik. Skutky kladené mu za vinu zároveň označil za číry výmysel. „Celé trestné stíhanie je postavené len na výpovediach kajúcnikov, ktorým hrozili vysoké tresty na 25 rokov až na doživotie,” skonštatoval obžalovaný.

Na margo svedka Ľudovíta Makóa, ktorý proti nemu vypovedal, uviedol, že ho považoval za kamaráta, „ale v pracovnom zmysle“. Dôvod, prečo proti nemu svedok vypovedá, je podľa obžalovaného to, že jemu samému hrozí vysoký trest. Zároveň obžalovaný označil za „absolútnu sprostosť“, že by mal s Makoóm dohodu, že sa budú vzájomne informovať, keby sa o nich zaujímali orgány činné v trestnom konaní.

Verejné zasadnutie v tejto veci bude pokračovať v piatok 20. mája čítaním listinných dôkazov.

Porušené právo na obhajobu

Súčasťou odvolania sú mimo iného napríklad návrh na prerušenie trestného konania pre podanie podnetu obžalovaného na Ústavný súd SR ako aj na Súdny dvor Európskej únie.

Medzi dôvody odvolania Kováčik uvádza tiež to, že existencia zločineckej skupiny takáčovcov, pre ktorú mal byť podľa prvostupňového rozsudku činný, nebola vôbec preukázaná.

Uviedol, že údajného šéfa skupiny Ľubomíra Kudličku nepozná a preto by nemal dôvod čokoľvek ovplyvňovať v jeho prospech. Bývalý špeciálny prokurátor tiež zdôraznil, že Špecializovaný trestný súd nevykonaním niektorých ním navrhnutých dôkazov na hlavnom pojednávaní porušil jeho právo na obhajobu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Odvolanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (fotografie)

Námietky zaujatosti súd neriešil

Obžalovaný sa v odvolaní tiež sťažoval, že prvostupňový súd sa nevysporiadal s jeho námietkami zaujatosti voči samosudkyni a tiež žiadosťou na prikázanie veci inému súdu. Od Najvyššieho súdu SR zároveň žiadal vypočutie viacerých svedkov z oblasti súdov, prokuratúry, policajnej inšpekcie, Slovenskej informačnej služby alebo zločineckej skupiny takáčovci.

V rámci odvolania zároveň súdu navrhol svoje oslobodenie. Alternatívne by podľa neho NS SR mal celú vec vrátiť na prvostupňový súd, ale namiesto Špecializovaného trestného súdu by to podľa neho mal byť Krajský súd v Banskej Bystrici.

Úplatok 50-tisíc eur

Bývalý špeciálny prokurátor je podľa rozsudku ŠTS z 20. septembra 2021 vinný z podpory zločineckej skupiny takáčovcov a z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Kováčika súd uznal za vinného aj pre skutky, v rámci ktorých v apríli, respektíve v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu.

Vyšetrovaný je na slobode

Podľa sudkyne Pamely Záleskej spáchal Kováčik trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti.

Za to mu uložila trest 14 rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a tiež trest prepadnutia majetku. Proti verdiktu podal obžalovaný odvolanie.

Bývalý špeciálny prokurátor bol od svojho zadržania na jeseň 2020 stíhaný väzobne. Najvyšší súd SR ho však v marci tohto roku prepustil na slobodu s monitorovacím náramkom.

Viac k témam: Súdy, Takáčovci, Zločinecká skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Odvolanie Kováčika má stovky strán, bývalý špeciálny prokurátor sa cíti byť nevinný a obvinenia považuje za nezmysly (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -