Parlament rieši väzbu pre Fica, rozprava sa naťahuje a Smer-SD chce schôdzu prerušiť (video)

0

3.5.2022
aktualizované 2. mája 15:39

Poslanci parlamentu rokujú o súhlase s väzbou pre obvineného poslanca a predseda strany Smer-SD Roberta Fica. Schôdza sa začala vo štvrtok, rozprava bola aj v piatok a pokračovať sa má v utorok od 9:00.

Strana Smer-SD však plánuje, že v utorok predloží procedurálny návrh, aby sa rokovanie o väzobnom stíhaní ich lídra Fico prerušilo. Ako v tlačovej správe informoval hovorca strany Ján Mažgút, smeráci vítajú iniciatívu vládnej koalície a chce pristúpiť k rokovaniu o návrhoch zmierňujúcich dopady zdražovania.

„Smer – sociálna demokracia s plnou vážnosťou vníma požiadavku predstaviteľov vládnej koalície, aby sme sa na Národnej rade SR začali okamžite venovať problematike kompenzácie obrovského zdražovania. Keďže návrh na väzobné stíhanie Roberta F. je absurdný a podložený vymyslenými výpoveďami univerzálnych udavačov, je úplne jedno, či bude Robert F. vzatý do väzby v priebehu mája, alebo júna,” zdôvodnil Mažgút v stanovisku.

Naživo: Rokovanie parlamentu

V rozprave vystupujú takmer výlučne poslanci Smeru-SD a pri takomto tempe diskusie to vyzerá tak, že hlasovanie o Ficovi sa nemusí uskutočniť ani na v prvom májovom týždni a môže sa stať, že kolúzna väzba pre šéfa Smeru-SD nebude potrebná, lebo sa medzitým uskutočnia naplánované výsluchy v jeho kauze.

Písomne prihlásení do rozpravy

Do rozpravy sa prihlásili za poslanecké kluby Anna Zemanová (SaS), Ľuboš Blaha (Smer-SD) a aj ďalších 33 poslancov. V pléne ďalej postupne vystupujú Juraj Blanár (Smer-SD), Juraj Šeliga (Za ľudí), Ján Podmanický (nezaradený), Jana Vaľová (Smer-SD), Ladislav Kamenický (Smer-SD), Richard Takáč (Smer-SD), Peter Pellegrini (nezaradený), Ľubomír Vážny (Smer-SD), Jaroslav Baška (Smer-SD), Dušan Muňko (Smer-SD), Milan Mazurek (nezaradený), Viliam Záhorčák (Smer-SD), Ján Richter (Smer-SD), Vladimír Fajč (Smer-SD), Miroslav Žiak (SaS), Vladimír Baláž (Smer-SD), Dušan Jarjabek (Smer-SD), Anton Stredák (Smer-SD), Boris Susko (Smer-SD), Peter Šuca (Smer-SD), Jozef Habánik (Smer-SD), Marián Saloň (Smer-SD), Maroš Kondrót (Smer-SD), Jozef Valocký (SaS), Martin Nemky (Smer-SD), Stanislav Kubánek (Smer-SD), Augustín Hanbálek (Smer-SD), Marián Kéry (Smer-SD), Denisa Saková (nezaradená), Richard Raši (nezaradený), Matúš Šutaj Eštok (nezaradený), Dušan Galis (Smer-SD) a Robert Fico (Smer-SD).

Šeliga navrhol rokovať aj v noci

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) navrhol strane Smer – sociálna demokracia, aby sa v utorok 3. mája rokovalo až do skončenia veci, hoci aj v noci, a následne hlasovalo vydaní poslanca Roberta Fica na väzobné stíhanie. Poslanec Šeliga o tom informoval na sociálnej sieti.

Od stredy parlament môže pokračovať ďalej v normálnom režime. Prerušiť rozpravu k návrhu na väzobné stíhanie pána F. by okrem iného znamenalo, že by sme sa k tejto téme museli vrátiť neskôr… A to by bola ďalšia zbytočná trauma pre ľudí, dookola počúvať, aký je Robert Fico najlepší na svete. Nehovoriac o implicitnej ústavnej povinnosti parlamentu rozhodnúť o takomto návrhu bezodkladne. Ak vám ide skutočne o pomoc ľuďom, verím, že tento procedurálny návrh podporíte,“ uviedol Šeliga.

Vo vystúpeniach tie isté argumenty

V piatok vystúpili v rozprave od deviatej ráno do 14.00 štyria poslanci Smeru-SD. Boli nimi Jana Vaľová, Ladislav Kamenický, Richard Takáč a Ľubomír Vážny.

Medzitým sa uskutočnilo viac ako polhodinové poslanecké grémium, ktoré žiadal Smer-SD, počas ktorého sa nerokovalo. Na každého rečníka Smeru-SD zvykne vo faktických poznámkach reagovať aj vyše 20 spolustraníkov.

Vo vystúpeniach opakovane zaznievajú tie isté argumenty. Debata sa tak predlžuje. Koaliční poslanci sa do diskusie zapájajú sporadicky, spravidla reagujú v dvojminútových faktických poznámkach. Po písomne prihlásených sa môžu poslanci do rozpravy znovu hlásiť ústne.

Bude sa hlasovať tajne alebo verejne?

V pléne je na súhlas s väzbou potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. V prípade, že príde všetkých 150 poslancov, potrebných by bolo aspoň 76 hlasov.

Hlasovať o osude Fica sa bude až na budúci týždeň. Na začiatku štvrtkového rokovania Grendel uviedol, že opozícia navrhuje, aby poslanci hlasovali o vydaní súhlasu s väzbou Fica tajne.

Voči tomu sa výrazne ohradila koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá požaduje verejné hlasovanie. Podobne by sa k tomu podľa slov Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) mali postaviť aj v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Postoj Sme rodina k hlasovaniu, ktorý bude kľúčový, nateraz nie je známy.

Sme rodina môže situáciu zdramatizovať

Koaličné kluby Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a Sloboda a Solidarita (SaS) majú 86 hlasov. K tomu treba pripočítať štyroch zákonodarcov strany Za ľudí a niekoľko nezaradených poslancov, ktorí boli pôvodne členmi vládnych klubov a zvyknú hlasovať s koalíciou. Ak by Sme rodina odmietla podporiť väzbu Fica, hlasovanie v pléne parlamentu by mohlo byť tesné. Klub Sme rodina má totiž 17 poslancov.

Samotný súhlas parlamentu by ešte neznamenal, že by Fico išiel do väzby. Musí o tom rozhodnúť súd. Keby Fico skončil vo väzbe, jeho mandát by nezanikol. Len by sa neuplatňoval. Namiesto neho by nastúpil náhradník.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výsluch Roberta Fica na NAKA (fotografie)

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Fico a Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Viac k témam: kauza Súmrak, Obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, Predseda strany Smer-SD, Rokovanie NR SR, Väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament rieši väzbu pre Fica, rozprava sa naťahuje a Smer-SD chce schôdzu prerušiť (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -