Agh z kauzy Kočnerových zmeniek bol zadržaný v Prahe, ukrýval sa u známych a telefón si balil do fólie (video)

0

1.4.2022
aktualizované 31. marca 14:27

Štefan Agh, odsúdený v kauze miliónových zmeniek, ktorého v Prahe zadržala česká polícia, sa v hlavnom meste Českej republiky skrýval u známych. Informuje o tom na sociálnej sieti Policajný zbor SR na základe informácií českých policajtov.

Telefón v kovovej fólii

Podľa českej polície odsúdený vedel, že po ňom pátra polícia a snažil sa pátranie všemožne sťažiť. Mobilný telefón si napríklad balil do kovovej fólie, aby ho nebolo možné vystopovať.

„Muža po vykonaní potrebných úkonov dodali do policajnej cely a spisový materiál odovzdali zástupcovi Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe,” uviedla česká polícia. Doplnila, že od doručenia európskeho zatykača po zadržanie Agha neuplynulo ani 48 hodín.

V kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku uznal Agha v októbri minulého roku za vinného a uložil mu trest 13 rokov väzenia. Odpykať si ho má v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd tiež obžalovanému uložil peňažný trest 5-tisíc eur. Pokiaľ by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest v rozmedzí päť mesiacov väzenia. V rovnakej kauze uložil ŠTS Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v roku 2020 tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára 2021.

Agha zadržali v Prahe – Petrovicích v stredu 30. marca. Úrad špeciálnej prokuratúry ešte minulý týždeň potvrdil, že rozsudok nad ním v kauze falšovania zmeniek nadobudol právoplatnosť. On však médiám, ktorým sa s ním podarilo spojiť, tvrdil, že vo veci podal odvolanie. Takisto uviedol, že sa nachádza v Londýne.

Fotky a video z cesty vlakom

Dočasne poverený prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran už pred stredajším rokovaním vlády potvrdil, že disponuje informáciou o zadržaní obvineného Agha. Dodal, že čakajú na definitívne potvrdenie z českej strany.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka ozrejmil, že slovenskú políciu kontaktoval občan, ktorý spozoroval vo vlakovom vozni muža pripomínajúceho hľadaného Agha. Za týmto účelom preto vyhotovil fotografie a video, na základe ktorého mala slovenská polícia istotu, že ide naozaj o právoplatne odsúdeného Agha.

„Ešte počas trvania cesty vlakom slovenskí policajti z prezidiálneho cieľového pátrania požiadali partnerský útvar národnej jednotky cieľového pátrania Polície ČR o súčinnosť v pátraní. Akýkoľvek okamžitý zásah českej polície bol znemožnený faktom, že v danom čase nebol ešte zo strany súdu vydaný ani európsky, ani medzinárodný zatýkací rozkaz. Na túto skutočnosť promptne reagoval príslušný súd, ktorý následne Európsky zatykač vydal,“ vysvetlil Slivka.

Specialisté na pátrání z Policejního prezidia mají za sebou další úspěšný zákrok. Po dvou dnech intenzivního nasazení a spolupráce s kolegy ze Slovenska je hledaný muž v cele a čeká ho předání slovenským justičním orgánům. #policiepphttps://t.co/AgLAVAn3Jc pic.twitter.com/fq4Qm2rWdL— Policie ČR (@PolicieCZ) March 31, 2022

Viac k témam: Súd zmenky Markízy (M. Kočner P. Rusko), Väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Agh z kauzy Kočnerových zmeniek bol zadržaný v Prahe, ukrýval sa u známych a telefón si balil do fólie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -