V Spišskej Novej Vsi horel domov dôchodcov, evakuovať museli zamestnancov aj 190 klientov (foto)

0

31.3.2022
aktualizované 30. marca, 12:33

Po utorkovom rozsiahlom požiari strechy je Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi zdevastovaný na približne 30 až 40 percent. Informoval o tom primátor mesta Pavol Bečarik. Pre požiar, ktorý vypukol v popoludňajších hodinách, bola vyhlásená mimoriadna situácia.

V domove na sídlisku Tarča sa nachádzalo 190 klientov a štyri desiatky zamestnancov, pričom všetkých sa podarilo evakuovať a nikto sa nezranil.

Klientom museli nájsť náhradné ubytovanie

Klienti boli dočasne núdzovo ubytovaní v Športovej hale, kam ich odvážali evakuačné autobusy. Ako ďalej informovala Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora, dvadsaťpäť ležiacich klientov bolo následne odvezených do spišskonovoveskej nemocnice, traja do sociálneho zariadenia v Spišskom Štvrtku.

Po stabilizácii situácie zdravotnícky personál na triážnom mieste podľa Bečarika v utorok večer komunikoval s klientmi a rodinnými príslušníkmi a rozdeľoval klientov do rýchlo pripravených kapacít ostatných domovov sociálnych služieb v okolí. Zároveň im bola poskytnutá nevyhnutná zdravotná a psychologická pomoc, cirkevná bohoslužba a zabezpečené núdzové stravovanie.

Informácie príbuzným klientov domova dôchodcov poskytujú zamestnanci domova aj v stredu, a to od 7:00 do 22:00 na telefónnych číslach uvedených na stránke mesta.

Príčinu požiaru ešte vyšetrujú

Oheň zachvátil strechu domova v utorok približne o 13:30, na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Ako pre agentúru SITA potvrdila Jana Matis Libová z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, požiar sa podarilo lokalizovať ešte v podvečerných hodinách.

Šiesti hasiči s dvoma kusmi techniky a dvaja dobrovoľní hasiči zo Spišskej Novej Vsi ostali na mieste ešte celú noc, museli kontrolovať požiarovisko.

„Dnes (30. marca pozn. redakcie) ráno sa príslušníci vystriedali. Teraz sa prechádza objekt termokamerou,“ opísala s tým, že príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania. Na mieste je Požiarnotechnický a expertízny ústav Ministerstva vnútra SR.

Náklady do 2,5 milióna eur

Likvidácia škôd a sprevádzkovanie časti objektu Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi po utorkovom požiari si vyžiada predpokladané náklady v objeme do 2,5 milióna eur. Informovala o tom v stredu Edita Gondová, pracovníčka mesta pre styk s médiami.

Mesto sa preto v tejto súvislosti obrátilo s prosbou o finančnú pomoc na právnické osoby, podnikateľské subjekty, vyššie územné celky a samosprávy. Tie môžu financie poukázať na darovací účet mesta.

Podľa primátora Pavla Bečarika sa radnica obrátila na ďalšie samosprávy a podnikateľské subjekty, aby mohla čo najskôr pristúpiť k opravám v objekte domova dôchodcov a sprevádzkovať aspoň prvé až tretie poschodie s kapacitou 100 až 150 klientov.

Finančné prostriedky je možné poukázať na spomínaný darovací účet mesta SK68 5600 0000 0034 0042 5044, na základe darovacej zmluvy alebo zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov, ktorej návrh bude na vyžiadanie obratom zaslaný druhej zmluvnej strane.

Viac k témam: Domov dôchodcov, Požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – V Spišskej Novej Vsi horel domov dôchodcov, evakuovať museli zamestnancov aj 190 klientov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -