Von der Leyenová: Ak sa Moskva pokúšala rozdeliť medzinárodnú komunitu, docielila presný opak

0

2.3.2022 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen opísala ruskú inváziu na Ukrajine ako boj medzi „vládou práva a vládou zbrane“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

V príhovore na pôde Európskeho parlamentu (EP) zároveň upozornila, že Európska únia (EÚ) nikdy neprijme tvrdenie, že Ukrajina nemá právo na existenciu a odsúdila „neskrývanú agresiu“ prezidenta Vladimira Putina voči krajine.

Poznamenala pritom, že ak sa Moskva pokúšala rozdeliť medzinárodnú komunitu, docielila „presný opak“.

Najväčší balík sankcií v dejinách únie

EÚ podľa nej reagovala „rýchlosťou svetla“ a zaviedla najrozsiahlejší balík sankcií v dejinách únie, ktorý bude mať vážny dopad na ruskú ekonomiku.

Ostré slová pritom adresovala aj ruským oligarchom, ktorým odkázala, aby nepochybovali o tom, že im zmrazia aj ďalšie majetky, bez ohľadu na to, či to budú jachty alebo autá.

Ohavné klamstvá Ruska

Predseda Európskej rady Charles Michel počas mimoriadnej rozpravy EP ruskú inváziu tiež odsúdil, pričom ju označil za „brutálnu“ a založenú na „ohavných klamstvách“. Konanie ruského prezidenta je podľa neho útokom na medzinárodný poriadok a kroky Moskvy označil za „geopolitický terorizmus“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Terorizmus, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Von der Leyenová: Ak sa Moskva pokúšala rozdeliť medzinárodnú komunitu, docielila presný opak © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -