Prezident Putin uviedol jadrové sily do pohotovosti

0

1.3.2022
aktualizované 27. februára 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie ruských jadrových odstrašujúcich síl do pohotovosti. Urobil tak v čase rastúceho napätia so Západom pre inváziu na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Na stretnutí s poprednými predstaviteľmi v nedeľu Putin vyhlásil, že vedúce mocnosti v NATO urobili „agresívne vyjadrenia” a Západ uvalil na Rusko vrátane neho tvrdé sankcie. Následne nariadil ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu armády, aby uviedli jadrové odstrašujúce sily do „osobitného režimu bojovej povinnosti”.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Na Putinovo nariadenie už zareagovala veľvyslankyňa Spojených štátov pri Organizácii Spojených národov Linda Thomas-Greenfield, ktorá ho podľa spravodajského portálu BBC označila za neprijateľné. „Znamená to, že prezident Putin eskaluje túto vojnu spôsobom, ktorý je úplne neprijateľný a musíme pokračovať v obmedzovaní jeho činov najsilnejším možným spôsobom,“ povedala v rozhovore pre CBS News.

Nariadenie ruského je podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga „nebezpečné” a „nezodpovedné”. „Samozrejme, že keď skombinujete túto rétoriku s tým, čo robia na Ukrajine, vedú vojnu proti nezávislému, zvrchovanému národu, vedú úplnú inváziu na Ukrajinu, to pridáva na vážnosti situácie,” povedal Stoltenberg pre televíziu CNN.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Putin uviedol jadrové sily do pohotovosti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -