Heger: Nachádzame sa v novom svete, Putin inváziou na Ukrajinu „prekročil Rubikon“

0

28.2.2022
aktualizované 27. februára 14:20

Ukrajina dnes nebojuje iba za seba, ale aj za nás. Pred nedeľňajším mimoriadnym rokovaním vlády to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Nový svet, nové riešenia

Zdôraznil, že Ukrajina bojuje za hodnoty slobody, demokracie a práva rozhodovať sa o svojej budúcnosti. Preto chce Slovensko napadnutej krajine poskytnúť ďalšiu pomoc.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„My sa po štvrtku ráno nachádzame v novom svete, preto potrebuje prinášať nové riešenia,” povedal Heger. Pripomenul, že ruský prezident Vladimír Putin inváziou na Ukrajinu „prekročil Rubikon”. „V tomto novom svete musíme byť rýchli,” skonštatoval.

Premiér zároveň potvrdil, že Slovensko ponúklo Bratislavu ako miesto pre prípadné mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Odpojenie Ruska od systému SWIFT

V statuse na sociálnej sieti Heger prisľúbil Ukrajine podporu pri vstupe do Európskej únie (EÚ). Slovensko sa podľa jeho slov bude zasadzovať aj o integráciu Ukrajiny do štruktúr EÚ a Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ukrajina podľa Hegera každým dňom bojov dokazuje, že patrí do európskeho spoločenstva hodnôt a demokracie. Napísal to vo svojom profile na sociálnej sieti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Večer som zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby som ho povzbudil informáciou o ďalšej vládou schválenej pomoci pre jeho krajinu. Vyjadril som mu obdiv za jeho veľké odhodlanie a vnútornú silu udržať Ukrajinu nezávislú a v slobodnom svete. Hoci dostal od niekoľkých krajín ponuku na exil, on ostáva so svojim národom. Spýtal som sa ho, čím vie Slovensko ešte pomôcť. Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia, a preto som na zajtra okamžite zvolal vládu, aby sme mohli čím skôr na žiadosť reagovať,” uvádza Heger.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Heger prezidenta Ukrajiny ubezpečil, že o ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou, sa Slovensko postará a poskytne im útočisko. Rovnako mu spomenul aj vlnu solidarity, akú Slováci prejavili voči prichádzajúcim. Predstavitelia hovorili aj o tom, že Slovensko je pripravené podporiť najtvrdšiu sankciu voči Rusku, a to odpojenie od systému SWIFT.

Viac k témam: Premiér Slovenskej republiky, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger: Nachádzame sa v novom svete, Putin inváziou na Ukrajinu „prekročil Rubikon“ © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -