Smer plánuje podať návrh na odvolanie Mikulca, podľa Fica velí organizovanej zločineckej skupine (video)

0

22.2.2022
aktualizované 11. februára 19:48

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) plánuje v pondelok 14. februára podať návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) z funkcie. Povedal to predseda strany Smer-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej besede.

Podľa Fica je Mikulec na čele „zločineckej skupiny“. „Predovšetkým ho dnes (11. február pozn. redakcie) vnímame spoločne s vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry aj niektorými prokurátormi špeciálnej prokuratúry ako organizovanú zločineckú skupinu, ktorá koordinovane pácha závažnú trestnú činnosť s jedným cieľom poškodiť za každú cenu opozíciu, jej predstaviteľov a nominantov opozície z minulosti. Ako aj osoby z podnikateľského prostredia, ktoré sú účelovo so stranou Smer-SD spájané,“ zdôraznil Fico.

Brutálne porušovanie zákonov

Predseda opozičnej strany uviedol, že už dlhodobo upozorňujú na to, že existuje skupina „politicky angažovaných“ vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a sudcov Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu SR. Ich úlohou má byť podľa Fica napĺňať vládny program súčasnej vládnej koalície, ktorý spočíva v zatýkaní opozície.

V tejto súvislosti poukázal na odposluchy, ktoré boli vedené proti vyšetrovateľom NAKA Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi, Milanovi Sabotovi a Štefanovi Mašinovi, ktorí sú obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovanie voči nim viedol tím Oblúk z Úradu inšpekčnej služby.

„Bolo evidentné, že títo vyšetrovatelia pochopili, že sú v koncoch, a že im inšpekcia prišla na brutálne porušovanie zákonov na páchanie najzávažnejších trestných činov,“ pokračoval Fico s tým, že sa vyšetrovatelia rozhodli urobiť voči tomuto tímu konkrétne kroky.

Výpisy z odposluchov

Fico na tlačovej besede čítal výpisy z odposluchov, ktoré podľa neho dokazujú, že vyšetrovatelia písali uznesenie o začatí trestného stíhania voči šéfke tímu Oblúk Diane Santusovej bez dôkazov a s cieľom dostať ju do väzby.

„Zapálime jej (Santusovej) auto. Kanistrom,” prečítal Fico časť z odposluchov, ktorú mal povedať Ďurka. Ako ďalej Fico doplnil, v prípade dochádzalo k „obrovskému“ ovplyvňovaniu svedkov a všetko to riadil minister vnútra Roman Mikulec.

„Prepisy, ktoré sú k dispozícii, potvrdzujú, že o tomto zločineckom sprisahaní minister nie len vedel. Ale ich aj minister riadil,“ skonštatoval Fico. Dokazuje to podľa neho to, že Čurilla hovoril o stretnutí ministra so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom a prokurátorom ÚŠP Petrom Kyselom, kde mali údajne riešiť zastavenie Diany Santusovej. Šéf rezortu vnútra podľa Fica dal pokyn a povolenie vyšetrovateľom na zneužitie právomoci verejných činiteľov.

„Neviem si ani predstaviť, ako sa budeme vyporiadavať s tými kauzami Očistec, Búrka, Judáš, Božie mlyny a Dobytkár, pretože takto to fungovalo aj v tých kauzách. Vymyslení a skorumpovaní svedkovia, udavači, vymyslené dôkazy, jednoducho nič pravdivé,” uzavrel Fico s tým, že je tu potrebné zrušiť všetky obvinenia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Pellegrini je šokovaný

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) podporí návrh na odvolanie ministra vnútra Mikulca a žiada prezidentku SR, aby sa začala touto vážnou situáciou zaoberať. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini je šokovaný z informácií, ktoré o rozklade spravodlivosti a práva na Slovensku priniesla strana Smer-SD.

Je zrejmé, že táto vláda chaosu rezignovala na férovú politickú súťaž a ide jej iba o jedno. Kriminalizovať opozíciu vrátane mojej osoby,“ uviedol s tým, že nastoľovanie spravodlivosti sa zmenilo na politickú pomstu. Podľa Pellegriniho Slovensko stojí na rázcestí, kde sa rozhoduje o tom, či zostane demokratickým štátom alebo diktatúrou pár vyvolených, ktorí budú zneužívať moc. Stanovisko strany poskytla hovorkyňa Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Predseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Smer plánuje podať návrh na odvolanie Mikulca, podľa Fica velí organizovanej zločineckej skupine (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -