Taliansky expremiér čelí obvineniam z nelegálneho financovania politických strán

0

10.2.2022 Prokurátori vo Florencii v stredu požiadali o obvinenie bývalého talianskeho premiéra Mattea Renziho. Dôvodom je údajné nezákonné financovanie politických strán.

Renzi prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter poprel akékoľvek previnenie. Poznamenal, že podal sťažnosť prokurátorom v inom talianskom regióne, pretože tvrdí, že vyšetrujúci sudcovia vo Florencii zneužili svoje právomoci.

Niekdajší líder Demokratickej strany, ktorý bol v rokoch 2014 – 2016 talianskym premiérom, pôsobí momentálne ako senátor a vedie menšiu centristickú stranu Italia Viva. Tvrdí, že vyšetrujúci sudcovia sa naňho zameriavajú už roky od čias, keď vyšetrovali financovanie nadácie, ktorá ho podporovala.

Nezávisle od tvrdení prokurátorov vo Florencii, talianska centrálna banka podľa denníka Corriere della Sera nedávno naznačila možné podozrivé finančné transakcie vo výške asi 1,1 milióna eur zaplatené na Renziho účet. Politik ich zdôvodnil ako platby za legitímne poradenské služby poskytované Saudskej Arábii.

Viac k témam: Obvinenie, Vyšetrovanie, Zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliansky expremiér čelí obvineniam z nelegálneho financovania politických strán © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -