Dánsko zrušilo väčšinu protipandemických opatrení, koronavírus už nie je spoločensky kritická choroba

0

2.2.2022 Dánsko sa v utorok stalo jednou z prvých európskych krajín, ktoré rušia väčšinu protipandemických opatrení. COVID-19 už totiž podľa úradov nie je „spoločensky kritická choroba“. V Dánsku sa síce prudko zvyšuje výskyt variantu omikron, nepredstavuje to však veľkú záťaž pre zdravotný systém a krajina má aj vysokú mieru zaočkovanosti.

Viac o téme: Koronavírus

Dánsko v posledných týždňoch evidovalo denne v priemere viac ako 50-tisíc nových infekcií, počet ľudí hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti však klesá. Odpadá povinnosť nosiť rúška v prostriedkoch verejnej dopravy, obchodoch alebo interiéroch reštaurácií.

Úrady iba odporúčajú, aby ich ľudia používali v nemocniciach, zdravotníckych zariadeniach a domovoch sociálnych služieb. Návštevníci nočných klubov, kaviarní a reštaurácií sa už pri vstupe nebudú musieť preukazovať COVID pasmi. Reštrikcie pôvodne zaviedli v júli, vláda ich však o 10 týždňov na to po úspešnej vakcinačnej kampani zrušila. K obmedzeniam sa vrátila, keď počty infekcií prudko vzrástli.

Viac k témam: COVID-19, omikron, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Dánsko zrušilo väčšinu protipandemických opatrení, koronavírus už nie je spoločensky kritická choroba © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -