Rusko poprelo, že odpovedalo USA na návrh zameraný na deeskaláciu napätia na Ukrajine

0

2.2.2022
aktualizované 1. februára 12:37

Ruskí predstavitelia v utorok popreli správy o tom, že Moskva písomne odpovedala Washingtonu na jeho návrh zameraný na deeskaláciu napätia na Ukrajine. O odpovedi ruskej vlády v pondelok informovali traja nemenovaní predstavitelia administratívy amerického prezidenta Joe Bidena.

Rusko na odpovedi stále pracuje

Námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruško v utorok pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti povedal, že to nie je pravda.

Agentúra tiež citovala nemenovaného popredného diplomata z ruského rezortu zahraničia, ktorý sa vyjadril, že minister zahraničia Sergej Lavrov poslal správu svojim kolegom zo Západu o „princípe nedeliteľnosti bezpečnosti“, ale nebola to odpoveď na americké návrhy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom zase povedal, že okolo ruskej odpovede vznikol „zmätok“, ale ešte na nej pracujú.

Rokovania zlyhali

Washington predložil Moskve návrhy v reakcii na jej požiadavky o bezpečnostné záruky, že sa Ukrajina nikdy nestane členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a tiež, že aliancia stiahne spojenecké vojská a zariadenia z východnej Európy.

NATO a Spojené štáty tieto požiadavky, ktoré prišli v čase obáv z možnej ruskej invázie na Ukrajinu pre zhromažďovanie ruských vojsk v pohraničí, odmietli ako neprijateľné. Rokovania medzi Ruskom a Západom o zmiernení napätia zatiaľ nepriniesli pokrok.

Biden v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty sa naďalej „zapájajú do nepretržitej diplomacie“ s cieľom zmierniť situáciu okolo Ukrajiny. „Pokračujeme v naliehaní na diplomaciu ako na najlepšiu cestu vpred, ale keďže Rusko pokračuje v budovaní síl okolo Ukrajiny, sme pripravení bez ohľadu na to, čo sa stane,“ povedal americký prezident.

Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko poprelo, že odpovedalo USA na návrh zameraný na deeskaláciu napätia na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -