Poľská prokuratúra vyšetruje smrť tehotnej ženy, príbuzní ju pripisujú prísnemu interrupčnému zákonu

0

1.2.2022 Prokuratúra v poľských Katoviciach vyšetruje úmrtie 37-ročnej tehotnej ženy v nemocnici. Smrť ženy, ktorá čakala dvojčatá, jej príbuzní a skupiny za práva žien pripisujú prísnemu interrupčnému zákonu, ktorý podľa nich oneskoril reakciu lekárov na ukončenie tehotenstva.

Prokurátori vyšetrujúci možné medicínske pochybenie v nemocnici čakajú na výsledky pitiev, ktoré určia príčinu úmrtia Agnieszky T. z 25. januára aj úmrtí plodov z konca decembra vedúcich k interrupcii, a vypočúvajú manžela zosnulej, jej sestru a lekárov a zamestnancov nemocnice, uviedol hovorca prokuratúry Ireneusz Kunert.

Rodina má podozrenie na sepsu

Matku troch detí v prvom trimestri tehotenstva hospitalizovali v Čenstochovej 21. decembra. O dva dni neskôr zomrel jeden z jej plodov, ale tehotenstvo pokračovalo v snahe zachrániť druhý plod. Ten však zomrel 29. decembra.

Interrupciu vykonali 31. decembra a žena po nej zostala hospitalizovaná. Rodina ženy vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že má podozrenie, že príčinou jej smrti bola sepsa.

Podľa nich to spôsobilo rozhodnutie lekárov pokračovať v tehotenstve napriek úmrtiu jedného z plodov, pričom interrupciu odložili aj po úmrtí druhého z plodov.

Špecializovaná nemocnica v Čenstochovej tvrdí, že v snahe zachrániť tri životy použili všetky potrebné a dostupné liečebné postupy a žiadne iné faktory neovplyvnili jej lekárske rozhodnutia.

Interrupcie v Poľsku sú obmedzené

Dva dni pred úmrtím mala podľa nej žena pozitívny test na COVID-19 a jej stav sa zhoršoval. Previezli ju do inej nemocnice, kde o niekoľko hodín zomrela.

Poľský interrupčný zákon sprísnel po rozhodnutí tamojšieho ústavného súdu v roku 2020, že umelé prerušenie tehotenstva pre vrodené chyby plodu nie je v súlade s ústavou.

Interrupcie sú tak možné, len ak tehotenstvo ohrozuje život ženy alebo je výsledkom trestného činu. Podľa kritikov má však zákon desivý účinok na lekárov, ktorí potom robia zlé rozhodnutia.

Viac k témam: interrupcie, Smrť
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľská prokuratúra vyšetruje smrť tehotnej ženy, príbuzní ju pripisujú prísnemu interrupčnému zákonu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -