Ministerka Milanová zvažuje trestné oznámenie, dôvodom je šafárenie s peniazmi v Múzeu SNP

0

1.2.2022 Na základe zistení Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) pri kontrole Múzea SNP zvažuje ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) podať trestné oznámenie.

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva kultúry SR (MK SR) Zuzana Viciaňová. NKÚ pri svojej kontrole totiž identifikoval viacero prípadov nehospodárnosti a netransparentnosti.

Laššákovej prešľapy

Milanová podotkla, že od svojho nástupu upozorňovala na nedostatky, ktoré sa diali ešte za predchádzajúceho vedenia Ľubice Laššákovej (Hlas-SD). Dodala, že súčasné vedenie sa nebálo mediálneho tlaku a odvolalo vtedajšieho generálneho riaditeľa Múzea SNP.

„Výsledky NKÚ potvrdzujú, že sme od začiatku mali pravdu. Z toho dôvodu zvážime s právnikmi podanie trestného oznámenia. Pani poslankyni Laššákovej v téme Múzea SNP išlo o jediné, zamedziť proces, ktorým príde o svoj nástroj totálne neefektívneho a nehospodárneho rozdeľovania státisícov eur daňových poplatníkov,“ dodala k tejto téme.

Predražený servis či pódium

Medzi prípady nehospodárnosti a netransparentnosti zaradil NKÚ napríklad neefektívne preplácanie nákladov za servis digitalizačných zariadení v objeme milión eur, alebo viac ako 310-tisíc za predražené pódium na oslavy 75. výročia SNP.

Kontrolóri tiež upozornili na vysoké odhadované výdavky múzea do projektov, ktoré neboli kryté v jeho rozpočte. Práve pre takéto konanie bola zmarená investícia za viac ako 280-tisíc eur, ktorá súvisela najmä s vytvorením kultúrneho a kreatívneho centra v Banskej Bystrici.

Vzhľadom na porušenie pravidiel finančnej disciplíny v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách, zistenia odstúpili národní kontrolóri Úradu vládneho auditu na ďalšie správne konanie.

Viac k témam: Minister kultúry SR, Múzeum SNP v Banskej Bystrici
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerka Milanová zvažuje trestné oznámenie, dôvodom je šafárenie s peniazmi v Múzeu SNP © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -