Začal sa proces s mužmi, ktorí z múzea Grünes Gewölbe v Drážďanoch ukradli šperky za vyše sto miliónov eur

0

30.1.2022 Šesť mužov sa v piatok postavilo pred nemecký súd v spojitosti s krádežou šperkov z 18. storočia z múzea Grünes Gewölbe v Drážďanoch.

Nemeckí štátni príslušníci vo veku 22 až 28 rokov čelia na súde v tomto východonemeckom meste obvineniam z lúpeže a podpaľačstva.

Spomenutí muži sa 25. novembra 2019 vlámali do múzea a ukradli 21 kúskov šperkov s dovedna viac ako 4300 diamantmi a celkovou poistnou hodnotou vo výške najmenej 113,8 milióna eur. Pátranie dosiaľ neviedlo k nálezom stratených šperkov.

Prokurátori uviedli, že podozriví pred vlámaním založili oheň, aby odstavili prívod elektriny pre pouličné lampy pred múzeom. Tiež podpálili auto v neďalekej garáži. Napokon unikli do Berlína.

Grünes Gewölbe vzniklo v roku 1723 a je tak jedno z najstarších múzeí na svete. Obsahuje pokladnicu poľského kráľa a saského kurfirsta Augusta II. Saského, ktorá pozostáva zo zhruba 4000 predmetov zo zlata, drahých kameňov a ďalších materiálov.

Viac k témam: krádež šperkov, Krimi
Zdroj: Webnoviny.sk – Začal sa proces s mužmi, ktorí z múzea Grünes Gewölbe v Drážďanoch ukradli šperky za vyše sto miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -