Košický kraj druhý rok po sebe preskočil cieľ v čerpaní eurofondov

0

30.1.2022 Košickému samosprávnemu kraju (KSK) sa z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) podarilo v minulom roku vyčerpať eurofondy vo výške takmer 7 miliónov eur. Ak prirátame aj spolufinancovanie žiadateľov, celkové investície v kraji z IROP za rok 2021 predstavovali viac ako osem miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Lepší život vďaka eurofondom

„Na Slovensku počúvame skôr o tom, že štát nestíha čerpať eurofondy a tieto peniaze nám utekajú pomedzi prsty. Preto sa teším, že Košický samosprávny kraj dosiahol v roku 2021 čerpanie vo výške 113 percent. Eurofondy sú významným zdrojom pre investície v našom kraji, pretože mestám a obciam pomáhajú zrealizovať projekty, na ktoré ich vlastná kasa nestačí. Župa ako sprostredkovateľský orgán sa snaží túto cestu k peniazom z Bruselu čo najviac zjednodušiť. Naše úsilie prinieslo ovocie a už druhý rok po sebe sme preskočili cieľ, ktorý nám stanovilo ministerstvo. Vďaka tomu sa bude na východe lepšie žiť obyvateľom v Michalovciach, Krompachoch, Gelnici, Margecanoch, ale aj v obciach Biel, Borša či Kluknava, kde sa rekonštruovalo aj stavalo,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Popri krajskom rozpočte či financiách z Európskej investičnej banky je Integrovaný regionálny operačný program (IROP) významným zdrojom, vďaka ktorému Košický samosprávny kraj pomáha financovať projekty mestám a obciam.

Vďaka IROP pribudli zelené projekty

Jedným z úspešnejších žiadateľov bolo aj mesto Michalovce. Vďaka peniazom z Bruselu tu zrekonštruovali odborné učebne v piatich základných školách.

Mesto získalo financie aj na regeneráciu medziblokových priestorov sídliska Západ. Zelené projekty pribudli vďaka IROP aj na Spiši. V Margecanoch sa dočkali regenerácie vnútrobloku a v Krompachoch bolo vnútroblokové priestranstvo prebudované na workoutové ihrisko so zelenou infraštruktúrou.

V Kluknave sa podarilo rozšíriť vodovod, ktorý vybudovala obec tiež vďaka eurofondom. Peniaze putovali aj do ďalších škôl či do modernizácie prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Integrovaný regionálny operačný program (IROP)
Zdroj: Webnoviny.sk – Košický kraj druhý rok po sebe preskočil cieľ v čerpaní eurofondov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -