Odborník považuje veľkú novelu verejného obstarávania za najväčšiu výzvu v tejto oblasti

0

28.1.2022 Veľká novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorej hlavná časť nadobudne účinnosť koncom marca, je aktuálne najväčšou výzvou v tejto oblasti. Myslí si to predseda Únie profesionálov verejného obstarávania (ÚPVO) Juraj Tkáč, pričom za veľmi dobrú správu pre samosprávy považuje to, že sa posúva limit pre zákazky s nízkou hodnotou.

Tie podľa neho predstavujú najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako sa dá zrealizovať proces verejného obstarávania.

Priestor pre jednoduchšiu realizáciu projektov

Tento limit sa pre samosprávu posúva pri tovaroch a službách, napríklad služba parkovacej politiky, zo 70-tisíc eur na 180-tisíc eur bez DPH . Vzniká podstatne vyšší manévrovací priestor pre obce realizovať zmysluplnejšie projekty jednoduchšie a rýchlejšie,“ povedal Tkáč vo štvrtok v rámci online diskusie ITAPA Digital Talk na tému Moderné technológie pre mestá a obce.

Práve zákazky s nízkou hodnotou sú podľa odborníka najrýchlejšie, pretože pri nich nie sú také dlhé zákonné lehoty ako pri obstarávaní, napríklad výstavby diaľnic, ktoré môže trvať aj rok či dva. „Zákazku s nízkou hodnotou sa dá zrealizovať za týždeň, dva bez porušení zákonných princípov,“ uviedol predseda ÚPVO. Zákazky s nízkou hodnotou sa podľa experta tiež dajú deliť na menšie časti a takto šetriť verejné zdroje.

Prípravné trhové konzultácie

Ako Tkáč poznamenal, samosprávy nemusia hneď vopred vyhlásiť obstarávanie napríklad na informačný systém. Aj pri zákazkách s nízkou hodnotou môžu použiť takzvané prípravné trhové konzultácie.

Prípravná trhová konzultácia spočíva práve v tom, že starosta nemusí byť expert na parkovaciu politiku, alebo akúkoľvek inú tému. Oficiálne osloví všetky subjekty, ktoré pôsobia na trhu v oblasti, napríklad parkovacej politiky, a získa návrhy, akým spôsobom sa dá riešiť parkovacia politika,“ vysvetlil Tkáč. Proces verejného obstarávania nemá byť podľa neho cieľom, ale prostriedkom pre realizáciu efektívnych riešení.

Viac k témam: Verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborník považuje veľkú novelu verejného obstarávania za najväčšiu výzvu v tejto oblasti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -