Premiér je znepokojený situáciou na Ukrajine, rokovanie Bezpečnostnej rady SR v stredu pokračuje (video)

0

27.1.2022
aktualizované 26. januára 2022, 15:40

Zasadnutie mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR z dôvodu situácie na rusko-ukrajinskej hranici bude pokračovať aj v stredu (26. januára). Pred rokovaním vlády to potvrdil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Premiér zdôraznil, že vláda pristupuje s citlivosťou a obozretnosťou k informácii, ze ruská technika na ukrajinských hraniciach svojím dosahom zasahuje aj na územie Slovenskej republiky.

„Budeme dbať na ochranu bezpečnosti občanov Slovenskej republiky, obzvlášť po dnešných informáciách, že posilňovanie prítomnosti ruských vojsk a techniky, ktorá svojím dosahom zasahuje aj na územie Slovenskej republiky je informácia, ktorá je za posledné desaťročia úplne nového rozmeru,“ povedal Heger.

Dostanú aktuálne informácie od armády

Na stredajšom rokovaní budú mať členovia Bezpečnostnej rady SR aktualizované informácie od Ozbrojených síl SR, ktoré popíšu momentálnu vojenskú situáciu na hraniciach Ukrajiny s Ruskou federáciou a Bieloruskom. Povedal to po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Pričom budú konkrétne popísané vojenské systémy, ktoré boli nasadené a počty ľudí a techniky, ktoré sú presúvané v rámci Ruskej federácie smerom k ukrajinskej hranici,“ uviedol. Šéf rezortu obrany očakáva aj to, že spravodajské služby na zasadnutí poskytnú spravodajské brífingy k situácii na Ukrajine.

Heger je znepokojený vývojom situácie

Predseda vlády je znepokojený vývojom situácie na Ukrajine a zopakoval, že Slovensko podporuje suverenitu, územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny. Zároveň podporil diplomatický diálog s Ruskou federáciou.

„Hovoríme to niekoľko mesiacov a budeme v tom pokračovať, že je nevyhnutné deeskalovať napätie. Vrátiť sa k rokovaciemu stolu a riešiť ho formou dialógu. Je nevyhnutné, aby sme akýkoľvek možný konflikt odvrátili,“ dodal s tým, že je potrebné si uvedomiť, že hrozba voči Ukrajine je aj hrozba voči Slovensku, ako jej bezprostrednému susedovi.

Viac k témam: agresia, Invázia, Kríza, Rusko, Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér je znepokojený situáciou na Ukrajine, rokovanie Bezpečnostnej rady SR v stredu pokračuje (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -