Európska únia poskytne Ukrajine nový balík finančnej pomoci a pridelí jej ďalších 120 miliónov eur

0

25.1.2022 Európska únia a európske finančné inštitúcie od roku 2014 pridelili Ukrajine viac ako 17 miliárd eur v podobe grantov a pôžičiek.

V pondelňajšom vyhlásení to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nový balík finančnej pomoci

Nemecká politička uviedla, že podpora Ukrajiny zo strany EÚ by mohla naďalej pokračovať, a to v bezprostrednom aj strednodobom horizonte. Zároveň informovala o novom balíku finančnej pomoci.

Ten tvorí núdzová makrofinančná pomoc vo výške 1,2 miliardy eur, ktorá pomôže Ukrajine riešiť jej finančné potreby v dôsledku konfliktu vo východnej časti krajiny.

Komisia taktiež tento rok takmer zdvojnásobí svoju bilaterálnu pomoc Ukrajine vo forme grantov a pridelí jej ďalších 120 miliónov eur.

Investície za miliardy eur

Okrem toho chce únia napredovať v investičnom pláne pre Ukrajinu, ktorého cieľom je získať v investíciách viac ako šesť miliárd eur.

„Ukrajina je slobodná a suverénna krajina. Robí vlastné rozhodnutia. EÚ bude naďalej stáť na jej strane,“ skonštatovala Von der Leyenová.

Viac k témam: Finančná pomoc, Granty, Investície, Východná Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia poskytne Ukrajine nový balík finančnej pomoci a pridelí jej ďalších 120 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -