Krajiny vystavené tlaku nelegálnej migrácie žiadajú posilnenie hraníc. Musíme chrániť našich ľudí, tvrdia

0

24.1.2022 Členské štáty Európskej únie (EÚ), ktoré čelia tlaku nelegálnej migrácie, žiadajú ďalšie opatrenia na posilnenie vonkajších hraníc bloku.

Ministri vnútra z viacerých štátov vrátane Grécka, Poľska, Talianska, Rakúska a Francúzska, ktoré v súčasnosti vedie rotujúce predsedníctvo v EÚ, sa spolu s európskou komisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou zúčastnili na konferencii o bezpečnosti hraníc v hlavnom meste Litvy.

Je potrebné konať skôr

Zhodli sa, že posilnenie hraníc EÚ a potlačenie pašerákov ľudí ochráni občanov EÚ aj životy migrantov a utečencov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí podnikajú nebezpečné cesty, aby sa dostali do Európy.

„Musíme chrániť naše hranice pred agresiou a musíme chrániť našich ľudí,“ povedala Johanssonová účastníkom konferencie. Preto je podľa nej potrebné zabrániť tomu, aby sa ľudia, ktorí utekajú pred chudobou a konfliktami vo svojich domovských krajinách, vydávali na migračné trasy.

„Nemôžme čakať, kým sa na našich hraniciach objavia zúfalí migranti. Musíme konať skôr,“ povedala Johanssonová a zdôraznila, že preventívne opatrenia musia rešpektovať právo jednotlivcov žiadať o azyl.

Vyzývajú na zmenu pravidiel

Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski vyzval na zmenu migračných pravidiel EÚ. Poľsko spolu s pobaltskými štátmi Estónskom, Lotyšskom a Litvou čelilo prílevu migrantov, ktorí sa snažili nelegálne prejsť do EÚ z Bieloruska.

EÚ pritom obviňuje bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že migračnú vlnu podporuje v odvete za sankcie, ktoré blok uvalil na jeho režim.

Viac k témam: Nelegálna migrácia, Štátne hranice, Utečenci migranti, Žiadosť o azyl
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajiny vystavené tlaku nelegálnej migrácie žiadajú posilnenie hraníc. Musíme chrániť našich ľudí, tvrdia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -