Návštevnosť v hoteloch a penziónoch stúpa, stále však nedosahuje počty spred pandémie

0

24.1.2022 Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku mali vlani v novembri takmer 120-tisíc návštevníkov, medziročne ich počet vzrástol o tri štvrtiny, ale oproti predpandemickému roku 2019 to predstavovalo iba štvrtinu.

Počet prenocovaní v predposlednom mesiaci roka 2021 sa medziročne zvýšil 1,4-násobne takmer na 372-tisíc nocí. V novembri 2019 to bolo 1,2 milióna. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR s tým, že v novembri minulého roka boli ubytovacie zariadenia cestovného ruchu vo vybraných okresoch Slovenska zatvorené pre bežných návštevníkov z dôvodu protipandemických opatrení.

Podiel domácich ubytovaných hostí v novembri pri počte 78-tisíc osôb predstavoval 65 %. Počet domácich návštevníkov medziročne rástol v takmer všetkých okresoch okrem Prešovského (pokles o 36 %) a Košického kraja (pokles o 8 %). Najviac domácich hostí a najvýraznejší medziročný nárast zaznamenal Bratislavský kraj, nasledovali Žilinský a Banskobystrický kraj.

Ubytovacie služby využilo 42-tisíc cudzincov, na celkovej návštevnosti mali podiel 35 %. Podiel cudzincov sa tak priblížil hodnotám pred pandémiou, ide o štvornásobné hodnoty v porovnaní s novembrom predminulého roka, avšak oproti rovnakému mesiacu v roku 2019 je to len štvrtinová zahraničná návštevnosť.

Za jedenásť mesiacov roka 2021 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo spolu 2,65 milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 16 %. V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou bol celkový počet hostí nižší o 56 %, pričom najvýraznejší prepad, a to o 76 % zaznamenala návštevnosť cudzincov.

Viac k témam: Cestovný ruch, hotely a penzióny, Pandemické opatrenia, Ubytovacie zariadenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Návštevnosť v hoteloch a penziónoch stúpa, stále však nedosahuje počty spred pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -