Rokovania USA s Moskvou pokračujú, Lavrov opakovane odmietol ruskú inváziu na Ukrajinu

0

23.1.2022 Americký minister zahraničia Antony Blinken a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov sa v piatok zišli na rokovaniach, aby diskutovali o obavách Západu z ruskej invázie na Ukrajinu. Diplomati však už na začiatku varovali, že prelom v rokovaniach zrejme nedosiahnu.

Za posledné mesiace Rusko zhromaždilo neďaleko ukrajinských hrajíc odhadom 100-tisíc vojakov, čo vyvolalo znepokojenie z možnej agresie Kremľa. Moskva tieto špekulácie odmieta.

Spojené štáty a ich spojenci sa usilujú zastať jednotné stanovisko, aby invázii zabránili. Opakovane pritom hovoria o vážnych následkoch pre Rusko v podobe ekonomických sankcií.

Po rokovaniach, ktoré sa podľa Blinkena uskutočnili v, sa Lavrov vyjadril, že boli .

Spojené štáty podľa ruského šéfa diplomacie súhlasili s tým, že budúci týždeň písomne odpovedia na požiadavky Ruska. Moskva chce záruky, že sa Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) nerozšíri o Ukrajinu, nebude pri ruských hraniciach rozmiestňovať zbrane ani vojakov a stiahne svoje sily zo strednej a východnej Európy.

USA a NATO odmietli požiadavky ako neprijateľné. Sú však otvorené menej drastickým opatreniam. skonštatoval Lavrov.

Blinken sa vyjadril, že neočakával prelom v rokovaniach, ale obe strany sú na k pochopeniu vzájomných obáv. Šéf americkej diplomacie konštatoval, že Lavrov síce opakovane odmietol napadnutie Ukrajiny, ale zdôraznil, že USA ani spojenci nie sú o pravdivosti jeho tvrdení presvedčení.

doplnil. Ako tiež povedal, Spojené štáty sú otvorené stretnutiu prezidentov Joea Bidena a Vladimira Putina.

Viac k témam: agresia, Invázia, Rokovania
Zdroj: Webnoviny.sk – Rokovania USA s Moskvou pokračujú, Lavrov opakovane odmietol ruskú inváziu na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -