Union zdravotná poisťovňa ako jediná prepláca diabetológom štyri nové výkony v oblasti edukácie pacientov

0

21.1.2022 Čím viac informácií pacient o svojom ochorení od lekára má, tým sa zvyšuje šanca na ovplyvnenie ochorenia, liečbu a vyššiu kvalitu života s daným ochorením. To platí niekoľkonásobne pri cukrovke, ktorá je nevyliečiteľná, ale pacient vďaka liečbe a svojmu prístupu môže zabrániť vzniku komplikácií a má dobré vyhliadky do budúcnosti. Union zdravotná poisťovňa ako jediná začala preplácať štyri nové špeciálne výkony, ktoré zlepšia pacientom s diabetom život.

Diabetes mellitus, alebo v hovorovej reči cukrovka, je celoživotné ochorenie, ktoré je zatiaľ nevyliečiteľné, ale správnou kombináciou liečby a prístupu pacienta je možné toto ochorenie výrazne spomaliť a zabrániť tak komplikáciám, ktoré so sebou prináša. Či už ide o cukrovku tzv. I.typu diagnostikovanú v mladom veku, alebo diabetes II. typu, u pacientov nielen vo vyššom veku, ale už aj u detí,  má toto ochorenie vplyv na celý organizmus: , vysvetľuje Doc. MUDr. Viera Doničová, PhD., MBA, krajská odborníčka pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy v Košiciach.

Podľa dostupných štatistík musia lekári na Slovensku každý deň amputovať nohu jednému pacientovi s cukrovkou. Pritom je štatisticky dokázané, že amputácii diabetickej nohy sa dá predísť až v 80% prípadov. Preto je spolupráca lekára a pacienta veľmi dôležitá: Prístup pacienta k liečbe diabetu je veľmi dôležitý. Lekár pacientovi radí, nastavuje a upravuje liečbu, ale ak sa pacient tohto procesu aktívne nezúčastní, tak nedosiahneme potrebný želaný výsledok. , vymenúva benefity správne nastavenej liečby a fyzickej aktivity pacienta V. Doničová.

Len dobre informovaný a poučený pacient si môže správne manažovať svoju nastavenú liečbu v domácich podmienkach. Zdravotná poisťovňa Union preto ako prvá zavádza štyri nové špeciálne výkony zamerané na edukáciu diabetikov v diabetologických ambulanciách. Obsahovú náplň jednotlivých edukácií zadefinovala poisťovňa v spolupráci so Slovenskou diabetologickou spoločnosťou. Hoci na internete si môžu pacienti nájsť kvantum informácií o cukrovke, častokrát nevedia, čo je pre nich konkrétne  dôležité.  Diabetes sa trvaním a vekom pacienta, ako aj vplyvom rôznych životných udalostí mení, a  vyvíja, čo pri nedostatočnej informovanosti  pacienta môže viesť k ďalším zdravotným problémom.

Preto by súčasťou starostlivosti o diabetika mala byť aj pravidelná edukácia zo strany lekára – diabetológa: vysvetľuje Dr.Doničová.

Union zdravotná poisťovňa sa rozhodla investovať svoje zdroje predovšetkým do edukácie diabetológmi, ktorí najlepšie poznajú zdravotný stav svojich pacientov a vedia im sprostredkovať čo najviac informácií, ktoré sa týkajú ich aktuálneho zdravotného stavu: , približuje aktuálny stav a pripravované novinky Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Union zdravotná poisťovňa bude špecialistom preplácať za zvýhodnenú úhradu nasledovné výkony:

edukácia pri zistení cukrovky,
edukácia aplikácie inzulínu a iných injekčných antidiabetík,
edukácia pri diabete v súvislosti s prevenciou hypoglykémie
edukácia pri diabete v súvislosti s prevenciou chronických komplikácií diabetu a ochorení zapríčinených diabetom a iné formy edukácie diabetika.

Informačný servis

Viac k témam: Diabetes, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Union zdravotná poisťovňa ako jediná prepláca diabetológom štyri nové výkony v oblasti edukácie pacientov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -