Rusko vtrhne podľa Bidena na Ukrajinu, za inváziu by Putin zaplatil vážnu a vysokú cenu

0

21.1.2022 Americký prezident Joe Biden si myslí, že jeho ruský kolega Vladimir Putin na Ukrajinu, nechce však . Za inváziu by Putin zaplatil , povedal v stredu Biden a dodal, že v prípade menšej intervencie by mohli západní spojenci postupovať inak.

Informuje o tom spravodajský portál BBC. Biely dom však neskôr zdôraznil, že akýkoľvek vojenský krok Ruska by sa stretol s rýchlou a tvrdou reakciou Západu.

Rusko v blízkosti hraníc s Ukrajinou zhromaždilo asi 100-tisíc vojakov, čo by podľa Západu mohlo predznamenávať inváziu. V rámci ďalšieho posilňovania síl v blízkosti Ukrajiny presunulo Rusko bližšie nešpecifikovaný počet vojakov z ruského Ďalekého východu k svojmu spojencovi Bielorusku, kde sa tento mesiac konajú veľké vojenské manévre.

povedal Biden na stredajšej tlačovej konferencii. dodal prezident. USA sú podľa neho naďalej otvorené diskusiám s Ruskom a samit s Putinom považuje stále za

Predstavitelia Bieleho domu sa po Bidenových vyjadreniach poponáhľali s vyjasnením postoja USA. uviedla tlačová hovorkyňa Jen Psakiová.

Moskva trvá na tom, že Západ musí poskytnúť garancie, ktoré zabránia rozšíreniu NATO o Ukrajinu a ďalšie postsovietske štáty. Rusko ďalej žiada, aby NATO v postsovietskych krajinách nerozmiestňovalo svojich vojakov a vojenskú techniku. Nalieha tiež, aby aliancia stiahla zbrane a vojakov z krajín strednej a východnej Európy, ktoré sa k nej pripojili po skončení studenej vojny.

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov, ktorí stále ovládajú časť územia na východe Ukrajiny. Boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a povstalcami si doteraz vyžiadali viac ako 14-tisíc ľudských životov a zničili priemyselné srdce Ukrajiny.

Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko vtrhne podľa Bidena na Ukrajinu, za inváziu by Putin zaplatil vážnu a vysokú cenu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -