Vyšetrovanie vraždy učiteľky v Írsku pozorne sleduje aj naše ministerstvo, podľa médií mal byť vrahom Slovák (video)

0

20.1.2022
aktualizované 19. januára 2022, 15:19

Vyšetrovanie vraždy 23-ročnej učiteľky Ashling Murphy v Tullamore v Írsku pozorne sleduje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) aj slovenský zastupiteľský úrad v Dubline.

Uviedol to pred rokovaním vlády hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga. Britský denník The Times totiž informoval, že by páchateľom mohol byť slovenský občan. K danej informácii sa však hovorca nechcel vyjadriť.

Írska polícia tiež informovala, že zatkla ešte ďalšiu osobu v rámci vyšetrovania vraždy. Tridsiatnika vypočúvajú v súvislosti s možným zadržiavaním informácií. Informáciu priniesol spravodajský portál BBC.

“ povedal Tomaga.

Dodal, že bežný postup v podobných prípadoch je taký, že ak bude vznesené obvinenie a občan požiada o konzulárnu asistenciu, tak MZVEZ SR mu samozrejme pomôže v rámci jeho možností.

Ako informuje írsky verejnoprávny vysielateľ RTE, v írskom Tullamore vyšetrujú vraždu 23-ročnej učiteľky, na ktorú niekto v stredu 12. januára zaútočil počas toho, ako cvičila vonku.

Na stanici Tullamore Garda Station vypočúvali aj 31-ročného muža, ktorého zatkli krátko po tom, čo ho prepustili z nemocnice St James’s Hospital v Dubline, kam prišiel s podozrivými zraneniami. Národnosť podozrivého RTE zatiaľ nespomenul.

V utorok sa uskutočnil učiteľkin pohreb, na ktorý prišli aj prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin. Pamiatku Murphy si na vigíliách uctili aj desaťtisíce ľudí naprieč Írskom aj na iných miestach.

Po smrti Murphy sa v Írsku vystupňovali výzvy, aby sa v boji proti násiliu páchanému na ženách urobilo viac. Ministerka spravodlivosti Helen McEntee sa vyjadrila, že v marci plánuje zverejniť novú národnú stratégiu boja proti domácemu, sexuálnemu a rodovo podmienenému násiliu.

Viac k témam: Násilie na ženách, Vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovanie vraždy učiteľky v Írsku pozorne sleduje aj naše ministerstvo, podľa médií mal byť vrahom Slovák (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -