Považská Bystrica prehrala súdny spor s regionálnou televíziou, musí zaplatiť viac ako 250-tisíc eur

0

19.1.2022 Už necelé tri týždne po začiatku rozpočtového roku 2022 museli považskobystrickí poslanci hlboko načrieť do rezervného fondu.

Na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva z neho vyčlenili 266 337 eur na zaplatenie súdom vymáhanej čiastky pre prevádzkovateľa regionálnej televízie, s ktorým samospráva prehrala dlhoročný súdny spor.

Spolupráca mesta s firmou Manín PB pri prevádzke spravodajsko-informačného kanála sa začala ešte v roku 2005 počas primátorovania Ľuboša Lackoviča a ročne mala stáť mestský rozpočet 2,4 milióna slovenských korún. Tesne pred koncom roka 2006 podpísal Lackovič dodatok k zmluve, ktorou sa štvrťročná platba navýšila zo 600-tisíc na 850-tisíc slovenských korún. A práve slovo sa stalo predmetom celého súdneho sporu.

Kým vlastníci televízie tvrdili, že 250-tisícové zvýšenie sa týka každého štvrťroka, radnica pod vedením nového primátora Miroslava Adameho oponovala, že išlo o jednorazové navýšenie. Spor presiahol ďalšie dve volebné obdobia, pričom radnica dlho pojednávania vyhrávala na okresnej úrovni. Krajský súd v Trenčíne však zakaždým vec vrátil na opätovné prerokovanie a aj keď neskôr vydal potvrdzujúci verdikt, žalobca uspel s dovolaním na Najvyššom súde SR.

Zvrat nastal v roku 2019, keď dal Okresný súd v Považskej Bystrici za pravdu žalobcovi a tento rozsudok Krajský súd v Trenčíne v závere minulého roka potvrdil. Mestu bola uložená povinnosť uhradiť spoločnosti Manín PB sumu 266 336,81 eura. vyhlásil súčasný primátor Karol Janas.

Mesto spochybňuje aj základnú zmluvu s danou televíziou, ktorá bola podpísaná primátorom Lackovičom bez verejného obstarávania, hoci takáto povinnosť už pred 15 rokmi vyplývala zo zákona. dodal Janas.

Viac k témam: Súdny spor, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Považská Bystrica prehrala súdny spor s regionálnou televíziou, musí zaplatiť viac ako 250-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -