Slovákov v Česku podľa výsledkov sčítania neubúda, k dvom národnostiam sa prihlásili tisíce ľudí

0

18.1.2022 Slovákov v Česku neubúda. K slovenskej národnosti sa počas sčítania obyvateľstva v roku 2021 prihlásilo 96 041 obyvateľov Českej republiky.

Informuje o tom riaditeľ slovenského domu v Prahe a predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský v tlačovej správe.

K dvom národnostiam, k slovenskej a českej, sa prihlásilo 59 336 obyvateľov, k slovenskej a moravskej 2 918 obyvateľov, k slovenskej a rómskej 845 a k slovenskej a európskej 312 obyvateľov.

Celkový počet hlásiaci sa aj k slovenskej národnosti predstavuje viac ako 160-tisíc obyvateľov. Do tohto počtu nie sú zarátané kombinácie národností, ako sú slovenská a maďarská, slovenská a rusínska či slovenská a židovská alebo identita československá.

uvádza sa v tlačovej správe.

Počet ľudí, ktorí sa neprihlásili k žiadnej národnosti stúpa. Kým v roku 2011 ich bolo pri sčítaní 2,6 milióna, aktuálne sa ich počet pohybuje okolo 3,3 milióna, čo predstavuje 31 percent obyvateľstva. Ide však aj o výsledok možnosti nevypĺňať daný údaj.

Viac k témam: Sčítanie obyvateľov domov a bytov 2021, Svetové združenie Slovákov v zahraničí
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovákov v Česku podľa výsledkov sčítania neubúda, k dvom národnostiam sa prihlásili tisíce ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -