Annu Frankovú a jej rodinu zradil podľa vyšetrovateľov židovský notár, zrejme sa bál o svoj život

0

18.1.2022 Miesto úkrytu Anny Frankovej a jej rodiny počas druhej svetovej vojny prezradil nacistom židovský notár z holandského Amsterdamu Arnold van den Bergh. Ako referuje spravodajský web BBC, vyplýva to z približne šesťročného vyšetrovania, ktoré viedol niekdajší agent FBI Vince Pankoke.

Van den Bergh bol členom židovskej rady, správneho orgánu, ktorý museli Židia založiť pod nátlakom Nemcov. Pravdepodobne zo strachu o život svojej rodiny prezradil, kde sa ukrývajú Frankovci i ďalší Židia.

Tím odborníkov pracoval i s verziou, že zradcom mohol byť aj iný Žid. Našli sa však dôkazy, ktoré naznačujú, že Otto Frank, Annin otec, mohol poznať meno zradcu a držal to v tajnosti. Ešte pred začiatkom vyšetrovania sa našla v spisoch kópia anonymného odkazu zaslaného Ottovi Frankovi, v ktorom sa uvádza, že zradcom bol Arnold van den Bergh.

Spomenutá rada bola v roku 1943 rozpustená a jej členov poslali do koncentračných táborov. Van den Bergha tam však neposlali a namiesto toho žil v Amsterdame normálny život. Objavili sa úvahy, že počas vojny donášal nacistom dôležité informácie. Podľa holandského denníka de Volkskrant Van den Bergh zomrel v roku 1950.

Frankovcov objavili nacisti v auguste 1944 a poslali do koncentračného tábora. Anna zahynula v koncentračnom tábore Bergen-Belsen vo veku 15 rokov, podľa všetkého na týfus.

Jediným z rodiny, kto druhú svetovú vojnu prežil, bol Annin otec Otto Frank. Po návrate do Amsterdamu našiel denník svojej dcéry, ktorý s pomocou rodinných priateľov vydal v roku 1947. Denník Anny Frankovej sa stal najčítanejším dokumentom o holokauste.

Viac k témam: Druhá svetová vojna, Holokaust, Nacisti, Židia
Zdroj: Webnoviny.sk – Annu Frankovú a jej rodinu zradil podľa vyšetrovateľov židovský notár, zrejme sa bál o svoj život © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -