V roku 2021 zdravotní klauni zrealizovali 2 124 klauniád

0

18.1.2022 V roku 2021 zrealizovali profesionálni zdravotní klauni celkom 2 124 klauniád*. Návštevy nemocničných oddelení a seniorských zariadení nahradili zdravotní klauni kvôli vážnej epidemickej situácii hlavne v úvodných mesiacoch roka 2021 klaunovaním cez videohovory či pred nemocnicami. Z celkového počtu sa online formou v minulom roku uskutočnilo 254 klauniád.

hovorí výkonný riaditeľ o. z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors Milan Šagát.

Základný program združenia – zdravotné klauniády na izbách detských oddelení či  v čakárňach odborných ambulantných lekárov, predstavovali 1 270 návštev. Z nich bolo 167 online formou.

V rámci programu N.O.S. zdravotní klauni odprevádzali deti na operácie počas 132 dopoludní vo všetkých troch detských nemocniciach – v NÚDCH Bratislava, v DFNsP Banská Bystrica a v DFN Košice.

Náladu pacientov pri vstupe do nemocníc zlepšovali zdravotní klauni  97-krát. hovorí umelecký riaditeľ Červeného nosa Pavel Mihaľák.

Obľúbený celotýždňový program Cirkus Paciento pripravili zdravotní klauni prvýkrát v histórii v online priestore a to hneď dvakrát – pre deti v Psychiatrickej nemocnici v Kremnici a na Psychiatrickej klinike UN Martin. Počas leta zdravotní klauni postavili cirkusové šapitó trikrát – pri  liečebnom ústave Marína v Kováčovej, pri NÚTaRCH v Dolnom Smokovci a pri Detskej psychiatrickej liečebni Hraň. Na jeseň sa klaunským zručnostiam priučili detskí onkologickí pacienti v NÚDCH Bratislava a v DFN Košice.

S programom Prezuvky máme navštívili zdravotní klauni domácnosti s ťažko chorými deťmi v dlhodobej intenzívnej domácej starostlivosti 17-krát osobne a 51-krát virtuálne. 

Za seniormi zavítali 152-krát, pritom 116-krát naživo a 36-krát online.

Prítomnosť zdravotných klaunov ocenili minulý rok aj návštevníci vakcinačných centier, kde sa v spolupráci so samosprávnymi krajmi uskutočnilo dokopy 351 klauniád. vysvetľuje umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák.

Zdravotní klauni sa aj počas roku 2021 intenzívne vzdelávali a ku koncu roka malo združenie už 38 medzinárodne certifikovaných klaunov.

Koronakríza skomplikovala viackolový výberový workshop, preto bol konkurz na nových klaunov z roku 2020 ukončený až v roku 2021, keď do klaunského tímu pribudli štyria noví členovia. V októbri 2021 zahájil Červený nos ďalší výberový proces, ktorý by mal byť v prípade priaznivej situácie ukončený v priebehu tohto roka.

Predošlý rok priniesol významnú zmenu vo vedení združenia: Zuzanu Ambro, ktorá odišla na materskú dovolenku,  vymenil na poste výkonného riaditeľa Milan Šagát. V minulosti pracoval v Nadácii Pontis a 10 rokov pôsobil v organizácii Via Iuris, kde bol posledných 6 rokov výkonným riaditeľom.

Ani v roku  2021 združenie výrazne nepocítilo dopad koronakrízy na prijatých daroch od svojich darcov. zdôrazňuje Milan Šagát. V roku 2021 tvorili príjmy od individuálnych darcov najväčšiu časť (77 %) celkových príjmov združenia.  Významnú časť (až 16 %) tvoria príspevky z asignácie z dane. Dary od firiem predstavujú spolu 4% celkových príjmov, granty približne 1%. “,” uvádza Milan Šagát. K ostatným patria napríklad príjmy z predaja knihy Na zázraky máme nos či iných produktov.

Rok 2022 by chcelo združenie venovať rozvoju a vzdelávaniu klaunského aj administratívneho tímu. V rámci svojej misie má v pláne rozšíriť program N.O.S. (odprevádzanie detí na operačnú sálu) do Univerzitnej nemocnice Martin. Aj v tomto roku sa združenie uchádza o 2 % z dane.

Celú Záverečnú správu o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors za rok 2021 nájdete tu: Záverečná správa

*

Informačný servis

Viac k témam: OZ ČERVENÝ NOS Clowndoctors, PR, Zdravotní klauni
Zdroj: Webnoviny.sk – V roku 2021 zdravotní klauni zrealizovali 2 124 klauniád © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -