Podnikatelia nemusia pri preverovaní bankových účtov robiť snímku obrazovky, finančná správa eviduje potrebné údaje

0

18.1.2022 Podnikatelia si pri preverovaní bankových účtov na portáli finančnej správy (PFS) nemusia robiť snímku obrazovky, tzv. printscreen. Finančná správa totiž eviduje dátum začatia používania bankového účtu používaného na podnikanie.

Samotné vyhľadávanie v zozname uľahčuje aj dostupné API rozhranie. Finančná správa prostredníctvom neho eviduje už takmer 200-tisíc prístupov od používateľov rôznych ekonomických softvérov. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Podnikatelia si od začiatku tohto roka môžu na portáli finančnej správy overiť, či platia za tovar alebo službu na účet, ktorý dodávateľ oznámil ako účet používaný na podnikanie. Zoznam bankových účtov, ktoré nahlásili platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH), nájdu na portáli finančnej správy.

Finančná správa pritom vo svojich informačných systémoch eviduje údaj o dátume začatia používania oznámeného bankového účtu. Rovnako eviduje aj údaj o ukončení používania tohto účtu. povedala Rybanská. Finančná správa podľa nej zároveň pracuje na tom, aby boli dáta o bankových účtoch zverejnené aj historicky.

Finančná správa prišla s riešením, ako vyhľadávanie v zozname podnikateľom uľahčiť. Od začiatku tohto roka je dostupný online informačný zoznam, export z online informačného zoznamu vo formáte XML, ako aj API rozhranie, ktoré bolo tvorcom ekonomických softvérov k dispozícii už od začiatku decembra 2021. Finančná správa zaznamenala už takmer 200-tisíc prístupov k API rozhraniu zo strany používateľov.

Povinnosť oznamovať finančnej správe čísla bankových účtov, ktoré bude platiteľ DPH používať na podnikanie, zaviedla novela zákona o DPH. Klientom novela zákona prinesie najmä zníženie rizika potenciálneho ručenia za neodvedenú DPH.

Viac k témam: Dane
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia nemusia pri preverovaní bankových účtov robiť snímku obrazovky, finančná správa eviduje potrebné údaje © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -