Kráľovná Margaréta II. oslavuje 50 rokov na tróne

0

16.1.2022 Dánska kráľovná Margaréta II. si pripomína 50 rokov na tróne najstaršej trvalo existujúcej monarchie na svete. V piatok slávnostne položila veniec na hrob svojich rodičov, no keďže udalosť sa konala v tieni pandémie koronavírusu, niektoré podujatia museli odložiť na september.

Margaréta II. sa stala prvou ženou na dánskom tróne od vlády škandinávskej kráľovnej Margaréty I., ktorá vládla v rokoch 1375 – 1412. Kráľovnou sa stala ako 31-ročná 14. januára 1972, v deň, keď na večnosť odišiel dovtedajší kráľ a jej otec Frederik IX.

V tom čase už bola vydatá za Francúza Henriho de Laborde de Monpezat, s ktorým má dvoch synov Frederika, následníka trónu, a Joachima.

Druhá najdlhšie vládnuca panovníčka v Európe po britskej kráľovnej Alžbete II. počas svojej vlády navštívila všetky kúty Dánska a uskutočnila množstvo návštev v zahraničí. Minulý rok vycestovala i do vzdialených dánskych samosprávnych území – na Faerské ostrovy a do Grónska.

Už 81-ročná kráľovná známa ako Daisy sa medzi Dánmi teší širokej popularite. Keďže sa za celé roky nevzdala fajčiarskeho zlozvyku, v Dánsku sa ujalo označenie silného fajčiara slovami .

Napriek popularite Margaréty II. si väčšina Dánov myslí, že je načase, aby prenechala žezlo svojmu synovi Frederikovi, čo však kráľovná nemá v úmysle.

Viac k témam: kráľovský trón, Oslavy, panovníčka
Zdroj: Webnoviny.sk – Kráľovná Margaréta II. oslavuje 50 rokov na tróne © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -